Kapři, kádě, klukovské zážitky. Vánoce mohou vypuknout

Foto: zlin.cz
ZLÍN - Vedle na náměstí je pěkně rušno, adventní trhy jsou v plném tempu. Svařák i punč voní až před radnici. A nutně tu nemůže chybět další předvánoční tutovka, tedy prodej kaprů před jedním zlínským řeznictvím. Není to lehká práce, nemyslete, ale nováček mezi prodavači Jirka říká, že je to velmi cenná zkušenost.

„Já jsem z Prostějova, moc oceňujeme, že je přes den docela teplo, na tom hodně záleží, člověk tolik nepromrzne,“ říká oděn do nezbytné nepromokavé zástěry a samozřejmě navlečen do gumových rukavic.

„Já to dělám poprvé, kolega je zkušenější, zdaleka nejde jen o to vybrat rybu. Lidé je často chtějí zabít, upravit, vykuchat, napůlit, ale hlavně se mi líbí, že tu u dětí vidíte nefalšovanou radost a těšení se na neděli, kdy přijde Ježíšek s dárky,“ říká na konci první kapří prodejní směny s podběrákem v ruce.

„Těší mne, že nám ryby dorazily z hodonínského Rybářství ve stejné ceně jako loni, a tak ani my nemáme důvod zdražovat,“ má jasno Jiří Zemanec, který tu mívá prodej ryb na dohled před svou prodejnou řadu let.

Do kádí zvědavě hledí dva kluci s babičkou a dědou. „To jsou naši Mikuláš a Lukáš, menší má dva roky, bráška sedm, my jsme ze Štípy,“ hlásí paní Jiřina. A děda Alois přidává rybí zajímavost.

„My to s kluky i s jejich prostřední sestřičkou letos bereme z gruntu, byli jsme se v sobotu podívat i na sádkách, tam byly i další ryby, podívaná jako hrom. Vánoce jsou svátky především pro děti a jsem rád, že jim je už teď v tom čekání můžeme s babičkou trošku zpříjemnit,“ dodává.

Z Hodonína dorazí na východ Moravy a taky částečně na Slovensko asi 250 tun ryb.

„Letos budou lidé podle mne kupovat ponejvíce tříkilové kapry, ryby jsou letos v průměru o pár desítek gramů lehčí než vloni, během teplého října moc nenabíraly,“ uvádí zajímavost Jiří Janoštík z Rybářství Hodonín, které chová kapry, ale i amury, sumce, candáty či štiky a další ryby určené na vánoční stůl. Neboť nemusí bezvýhradně platit, že Štědrý večer = kapr. Ale tradice se samozřejmě drží.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x