Karfíkova skluzavka bude mít své čestné místo

Karfíkova skluzavka bude přemístěna na čestné místo v areálu koupaliště. Foto: město Otrokovice
OTROKOVICE - Na Městském koupališti slouží dětem již dlouhá léta skluzavka, jejíž podobu navrhl významný architekt Vladimír Karfík. Po ukončení letní sezony bude koupaliště uzavřeno a začne se s jeho rekonstrukcí. Historicky cenná skluzavka bude přemístěna na čestné místo v areálu koupaliště.

Stávající skluzavka již nesplňuje aktuální bezpečnostní normy, takže bude nahrazena novou. „Obyvatelé Otrokovic a okolí se ale začali obávat, že bude znehodnocena a definitivně odstraněna. Ubezpečuji, že se ji co nejšetrněji pokusíme přemístit na nově určené místo, které bude oploceno a již nebude sloužit k užívání. Chceme ji na koupališti uchovat jako památku na architekta Vladimíra Karfíka, který se v Otrokovicích podílel na mnoha stavbách,“ uvedla starostka města Hana Večerková.

Vladimír Karfík byl v letech 1930 až 1946 vedoucím projekčního oddělení firmy Baťa ve Zlíně. Patřil k výrazným postavám na poli české a slovenské moderní architektury 20. století.  Na podobě Otrokovic se od poloviny třicátých let podílel několika stavbami: dvěma školami (1935 a 1937), Společenským domem (1936), obchodním domem (1936), činžovním bytovým domem (1937), koupalištěm (1938) a v letech 1935 – 1939 letištěm.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x