Kašna na Milíčově náměstí v Kroměříži je v havarijním stavu

Foto: Město Kroměříž
KROMĚŘÍŽ – Kašna na Milíčově náměstí v Kroměříži je ve velmi špatném technickém stavu, proto by se brzy měla dočkat rekonstrukce. Kroměřížští radní aktuálně schválili uzavření smlouvy na vypracování projektové dokumentace.

Kašna na Milíčově náměstí je v havarijním stavu, za všechno bych zmínil viditelné praskliny v konstrukci. Jelikož se jedná o dominantu náměstí, rádi bychom kašnu obnovili tak, aby se do ní dala napouštět voda a aby občanům i návštěvníkům města opět dělala radost,“ uvedl starosta Kroměříže Tomáš Opatrný.

Restaurátor městu doporučil rozebrání narušeného kamenného obvodu kašny, vyrobení nové kopie kamenného obvodu z pískovce a restaurování kamenného prvku kašny, který je uprostřed. Dále je podle odborníků vhodné instalovat novou technologii ve strojovně, nové potrubí mezi strojovnou a vodním prvkem a nové nerezové prvky technologie v samotné kašně.

Vypracování projektové dokumentace přijde zhruba na 190 tisíc korun, odhad nákladů na samotnou rekonstrukci bude známý po dokončení projektové dokumentace,“ zmínil mluvčí města Jan Vondrášek.

Kašna není kulturní památkou. Jedná se o repliku původní kašny, která již byla v uplynulých letech opravována. „Jde však o významný pohledový prvek, který se podílí na vytváření pozitivního dojmu z celého Milíčova náměstí,“ uzavřel Opatrný.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x