Každý Zlíňan loni odevzdal průměrně 2,14 kg elektroodpadu

Ilustrační foto
ZLÍN - Zlíňané sběr elektroodpadu nepřehlíží. Naopak – za rok 2023 se mohou ve sběru vysloužilého elektrozařízení pochlubit skvělými výsledky. Celkem odevzdali 158,96 tun elektroodpadu, což představuje v průměru 2,14 kilogramu spotřebičů na jednoho obyvatele.

„Ušetřili jsme tak spotřebu elektřiny, snížili produkci skleníkových plynů, nespotřebovali ropu, železnou rudu, měď a hliník, které jsou potřebné pro průmyslovou výrobu. Nahradili jsme je právě recyklací odevzdaných spotřebičů,“ potěšilo náměstka primátora pro oblast životního prostředí a zemědělství Vojtěcha Volfa.

Konkrétní přínos Zlíňanů vyčísluje Osvědčení o podílu na zlepšení životního prostředí, které městu vystavil kolektivní systém pro sběr a recyklaci vysloužilých spotřebičů Elektrowin. Vyplývá z něj, že díky odpovědným obyvatelům došlo v roce 2023 k úspoře produkce oxidu uhličitého o 1 792,12 tun. Jen pro představu – stejné množství oxidu uhličitého pohltí 690 smrků.

„Z odevzdaného množství spotřebičů se podařilo vrátit do výroby 92 124,57 kilogramů železa. Takové množství recyklovaného železa je možné použít pro výrobu 3776 nových praček, aniž by bylo nutné těžit železnou rudu,“ upozornil náměstek Volf.

Ten také dodal, že recyklací vysbíraných spotřebičů se také podařilo získat 3 181,87 kilogramů mědi, což stačí například pro ražbu 565 667 eurových mincí nebo 3 850,84 kilogramů hliníku, který by stačil na výrobu 256 723 plechovek o objemu 0,33 litru.

„Pamatujte proto, že elektrozařízení obsahuje nejen dále využitelné materiály, ale také škodlivé látky. Odhozením do popelnice na směsný odpad se elektrozařízení nedostanou k recyklaci, ale skončí nevyužité na skládce. Odevzdávejte proto spotřebiče na sběrné dvory, do červených kontejnerů nebo poslednímu prodejci při zakoupení nového,“ vyzvala obyvatele  vedoucí Odboru životního prostředí a zemědělství Magistrátu města Zlína Vladimíra Pavlovová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x