Když mistr předává mistrovství. František Zuska v profesi pedagogické

František Zuska a Ivan Brada. Foto: zlin.cz
ZLÍN - Mistr nad mistry. Zdaleka nejenom v oboru výroby dokonalých vánočních ozdob ze slámy. Taky třeba významný a výrazný folklorista, zpěvák, kamarád Miroslava Zikmunda, ale taky pečlivý zahrádkář a znalec života. To je ve svých neuvěřitelných 89 letech František Zuska, určitě neobyčejný a přitom zdánlivě obyčejný muž žijící ve Zlíně na Zálešné.

Jak se tak polehounku blíží letošní Vánoce, není bez zajímavosti nahlédnout k němu domů. Po boku vždy jeho milá paní, ale pozor, tentokrát také návštěva.

František Zuska coby vzácný znalec a učitel rukodělné mistrovské práce se slámou a u něj bok po boku o pětapadesát let mladší Ivan Brada. Čtyřiatřicetiletý mladý muž, který přijel už posedmé, tentokrát na poslední lekci až od Přelouče, aby se prostě u Zusků doma přiučil, jak že se dělá celá ta „piplavá“ krása ze slámy. Pan František ho přijal s otevřenou náručí.

„Je dobře, že se o slaměné ozdoby někdo zajímá. Vedl jsem spoustu kurzů, ve velké míře pro děvčata různého věku, tu a tam i pro chlapy a mládence, ale tahle domácí škola je tak trochu rarita,“ říká Zuska.

„Já jsem viděl, co úžasný pan Zuska dovede v televizi, byla o něm řada pořadů, obdivuji ho a jsem moc rád, že jsem jej našel, jeho zkušenosti jsou neocenitelné. Zajímám se delší čas o rukodělnou výrobu, zkusil jsem výrobu vizovického pečiva, betlémů, košíků z vrbového proutí i leccos jiného, tohle je pro mne přímo úžasné, jak se mi taková osobnost věnuje,“ vyprávěl docela nadšeně mladý pan Brada.

„No, jde mu to hodně dobře, ale je to opravdu náročné, ruce má šikovné, tak jsem zvědavý, jak mu to půjde dál. Já sám jsem se to naučil od desetileté dívenky někdy, když mi bylo čtyřicet, tak má Ivan vlastně pěkný náskok,“ vzpomíná pan František na své první krůčky v oboru, ve kterém se stal světovým mistrem.

Oba muži, každý po svém, potvrzují, jak úžasné, ale nelehké je zachovávat lidové tradice.

Možná to ani Ivan neví, ale tohle setkání by nemusel absolvovat, nebýt toho, že pan František je mimo jiné vynikající „letec.“

„No, zrovna slavím páté narozeniny,“ směje se Zuska. „Před pěti lety jsem trhal jablka tak (ne)šikovně, že jsem ze stromu na své zahradě spadl z pětimetrové výšky,“ vzpomíná.

Dlužno dodat, že dopadl na beton a prakticky nezraněn skočil do nedaleké nemocnice pouze na kontrolu.

Nuže, vážený pane Františku, jen houšť podobných žáků a taky pevné zdraví. Nikoliv jen k pátým, ale k nedávným opravdovým 89. narozeninám.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x