Když nastanou deště… poutníky v Provodově to nezdolá

foto: zlin.cz
PROVODOV - Od noci na neděli se dalo do deště. A tak zatímco v sobotu se ještě třeba děti svezly na pouťových kolotočových atrakcích, v neděli to v hlavní den slavné provodovské pouti vypadalo v jejím centru na Malenisku poněkud netradičně. A přitom právě tentokrát čekala na poutníky, kteří dorazili z Provodova, ale i z dalších početných obcí, věc na známém mariánském místě dosud nevídaná.

Jde o velkorozměrový keramický obraz Panny Marie Provodovské, unikátní dílo manželů Paříkových.

Jeho předlohou je slavná provodovská Panna Maria kojící, což je na mariánských motivech naprosto výjimečné. Dílo tak už mohli premiérově vidět ti, kteří na Malenisko dorazili i přes pořádnou nepřízeň počasí.

„Bavili jsme se o tom, kdy naposledy bylo na pouti tak deštivé počasí, ale nedospěli jsme k žádnému termínu, myslím, že v posledních patnácti letech naší pouti počasí vždy přálo. Tradicí tu jsou mše pod širým nebem. A bylo tomu tak i letos, třebaže si poutníci kapek opravdu užili,“ prozradil jeden z přímých účastníků Marek Prachař.

Počasí se ale určitě nelíbilo stánkařům ani provozovatelům atrakcí umístěných ve vesnici už delší čas hned na dvou místech.

Pouť ve své finální fázi prostě propršela, platí ale, že právě při této počasím naprosto výjimečné tradiční pouti mohli lidé vidět nádherné, čerstvě posvěcené umělecké dílo v hodnotě 800 000 korun, na jeho pořízení mohu lidé dále přispívat.

Díky unikátní technice vypálením na keramické kachle je zajištěna jeho stálobarevnost a trvanlivost.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x