Když poklad najde poklad. Miroslav Chromčák coby kronika zlínského fotbalu i hokeje

Miroslav Chromčák je pokladem zlínského fotbalu i hokeje. Foto: Zlin.cz
ZLÍN - Miroslav Chromčák před nedávnem oslavil sedmdesátku. On je do značné míry pokladem zlínského fotbalu i hokeje. A tento dlouho ale dlouholetý pořadatel se může pochlubit nálezem zajímavého sportovního pokladu. Stačilo udělat pořádek doma ve sklepě.

Tento správný zlínský srdcař a také zdejší rodák, bývalý fotbalista a přes čtyřicet let svědomitý a obětavý pořadatel si osvěžil paměť. Slouží mu k tomu po nějakých patnáct let schraňované a uložené programy fotbalových i hokejových programů k utkání. Je v nich zachycena do detailu poslední éra dvou hlavních zlínských sportovních odvětví. Včetně titulů hokejistů, anebo pohárového prvenství fotbalistů.

S Mirkem, spoustu let poctivým a zručným elektromontérem, který už tráví zasloužené volno od práce, ale rozhodně nikoliv od fotbalu či hokeje, se bezvadně povídá.

„Bylo mi osmadvacet, hrál jsem aktivně fotbal, ale už tehdy mne můj tchán, šéf pořadatelského sboru, přitáhl k pořadatelské činnosti. No a zůstalo mi to dodnes, to je více než dvaačtyřicet let,“ udivuje statný muž, který slouží na zlínské Letné od těch dob vlastně nepřetržitě. Mimochodem jeho paní mu jde ve stopě, nahradila při prodeji vstupenek na hokeji i jinde legendární Vlastu Vidličkovou.

Být hlavním pořadatelem, což Mirek byl hodně dlouho, to tedy není žádný med.

„Práce je to zajímavá, má svá pravidla, někdy jde doslova o zdraví, pamatuji třeba, kdy nám tu divocí slávističtí fandové po gólu v poslední minutě prolomili plot, fakt nic hezkého,“ vybavuje si například.

Mirek má i velký podpis na hokejových utkáních. Mimo jiné byla jeho doménou práce na PSG Aréně. „Tam jsem strávil moře vánočního času, při mládežnických utkáních, stejně tak na bruslení veřejnosti, to je ale jen zlomek,“ říká skromně.

Mezi jeho úkoly patří v den fotbalových ligových utkání služba u vjezdu na stadion. „To chodím v sobotu i v neděli na stadion od osmi od rána, končím až pozdě po zápase, stačím se naštěstí vždy mrknout na tribunu, moc mě potěší, když vyhrajeme.“

Na kolegu má slova chvály Petr Bubrinka, hlavní pořadatel zlínských fotbalových zápasů. „Na Mirka je fakt spoleh, takových lidí nebude nikdy dost,“ vzdává Miroslavovi Chromčákovi hold, stejně jako partě podobně nadšených lidí.

Mirek se teď blýskl skvělým nálezem „pokladu“.

„Našel jsem ve sklepě spoustu krásných dokumentů naší fotbalové i hokejové doby, bulletiny vypovídají o novodobé historii hokeje i fotbalu. Jsou tam cenné úspěchy i zápasy méně slavné. Jsem pyšný na to, že u toho můžu být a rád bych, aby to trvalo co nejdéle. A aby se náš sport zase zvedl, pamatujeme rozhodně lepší časy. Musíme věřit,“ uzavírá věrný chlap.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x