Když princezna poráží královnu. Houbaři zatím jen paběrkují

Foto: Ondřej Běták, Karel Srnec
ZLÍNSKO - V polovině června už mívají houbaři za sebou první pořádné úlovky. A s nimi hřibové polévky a mnohé další dobroty. Letošní sezona je ovšem pořád jen v očekávání. Zatím se neprojevila ani blahodárná vláha, která vysušené lesy pohladila, osvěžila, ale ještě asi neodemkla. A tak milovníci lesa a jeho darů dál zůstávají spíše v očekávání.

Výskyt hub je opravdu ve Zlínském kraji jenom sporadický. Když už se nějaký ten nález podaří, je to velká sláva. A velká námaha.

„Mám v nohách nějakých sedm kilometrů z kopce do kopce, kochat se mohu sytou zelení, ale les zespodu je opravdu katastrofálně prázdný,“ ozvala se Alena Filípková ze Chřibů. Přitom dlouholetou znalkyni a mimo jiné i organizátorku vyhlášených výstav hub na Salaši zvou místní i vzdálení pro její znalosti a erudici v mykologickém oboru královnou zpod Buchlova.

Nu, asi je třeba dát zelenou i mladým. Paní královnu teď pomyslně strčila do kapsy princezna. Desetiletá Nikola Bětáková vyrazila kousek za Zlín ke Zboženským rybníkům.

„Našla jsem jeden pravý hřib dubový i pár kovářů. Jak se říká, nic moc, ale vím, že je to zatím prostě špatné, takže i toto minimnožství mne i tátu potěšilo,“ mohla se houbová princezna Nikolka oprávněně pochlubit.

I ti nejvyhlášenější znalci zatím opravdu jen kroutí hlavami.

„Což o to, vláha už jakási je, v lese je příjemně, ale odměna za náročná stoupání a sešupy je tedy mizivá,“ prohlašuje Karel Srnec, který nepodléhá skepsi.

„Našel jsem pár kovářů, holubinek a růžovek, ale je to zatím opravdu méně než málo. Obrňme se trpělivostí, věřím na lepší časy,“ dodává naději ostatním nedočkavcům, kteří mají zatím prázdné košíky.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x