Když randí divoké kachny…

Foto: zlin.cz
ZLÍN - Kdepak, co se týče krajského města, divoké kachny zdaleka nehledejte jen na březích a ve vodách řeky Dřevnice. Poněkud znuděné páry se občas vydají i do jiných teritorií. Za poznáním a možná i za snadným občerstvením. Tentokrát například na pomezí městských částí Prštného a Louk, kde se staly terčem obdivu nakupujících v těsně přilehlém supermarketu.

„Tak to teda hledím, jsou naprosto krotké, jestli se dobře dívám, tak hlavní slovo má ona, tedy dohněda zbarvená samička, on je jako by trošku pod pantoflem, anebo ho ta lidská okukovaná moc nebaví,“ komentoval zajímavou podívanou pan Ladislav, když si vykládal nákup do auta.

Pohyb randící kachní dvojky zaznamenal každý. Stejně panovaly i pochyby, jsou-li kachny nějakých sto padesát metrů od Dřevnice v pohodě.

„Zkusila jsem dát kousek rohlíku, zájem měla jenom ona, pestřeji zbavený samec už asi obědval,“ smála se slečna Jolana, když se se správnou dvojkou „vyselfíčkovala“.

„Tyhle výlety rodin divokých kachen jsou teď poměrně časté, zatím jsou ve dvou, ale brzy se objeví i s mladými. Pak už bývá jejich vzdálení se z vymezených životních prostor u vodních toků nebo hladin přeci jen problematičtější. Jsou to necelé dva roky, co jsme byli požádání o asistenci, když si to přes hlavní třídu nedaleko odsud v Loukách šlapala kachna snad se sedmi mláďátky. Tam už jsme na volání lidí reagovali a naši kolegové bezpečně matku s mladými vrátili k Dřevnici,“ vybavuje si případ z června roku 2022 zástupce ředitele zlínské Městské policie Pavel Janík.

A přidává jednu obecně platnou věc. Platí na mostě, na břehu, stejně jako v tomto případě u supermarketu.

„Nikdy, prosím, nekrmte kachny ani další vodní ptactvo čímkoliv, co by obsahovalo sůl, případně plíseň, dobře jim nedělá ani sladké pečivo anebo potraviny, které jsou mastné. Zvláště v tomto období vegetačního rozmachu si potravu hravě najdou sami,“ vysvětluje Janík.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x