Když zrají třešně, tuž zdraví spěšně. Tohle ovoce zklame stejně jako višně málokdy

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKO - Jablka, švestky, hrušky, višně, meruňky... a až pak třešně. Takhle zhruba vypadá žebříček četnosti výskytu a také množství sklizeného ovoce u profesionálních sadařů v České republice. Letos při velmi časném nástupu jara a květů to s úrodou nevypadá ani v našem kraji zrovna růžově. A to se ještě stačily vzpamatovat meruňky pěstované ponejvíce u sousedů v Jihomoravském kraji.

„Nebýt toho, bylo by už teď jasné, že půjde o rok velmi málo plodný, naštěstí se zámrazy na květech třeba na Břeclavsku nebo Hodonínsku neprojevily tak drsně, jak to původně vypadalo,“ popisuje situaci v měsíci červnu, kdy už stromy odhalují, jak že na tom jsou, Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie České republiky.

Na východě Moravy dozrávají třešně, což je ovoce, které si udržuje laťku plodnosti prakticky bez ohledu na počasí hodně vysoko.

„Máme u rodičů v Provodově starou třešeň a také višně. Úroda bývá různá, letos průměrná, ale nepamatuji si, že bychom měli prázdno. Pravda, tu a tam se objeví problémy, vzpomínám si, že to bylo tuším před pěti lety. Krásná úroda třešní, zrovna dozrávaly, obrovské vedro, déšť, ale ani pak žádné ochlazení, do čtyřiadvaceti hodin bylo po úrodě, hniloba nastoupila neskutečně rychle. Ale jinak je na tyhle peckoviny veliký spoleh, otázkou je, jak sklidit úrodu, stromy jsou mohutné a obratnosti nikomu z nás nepřibývá,“ vypráví Zlíňan Milan Slovák.

Letos to vypadá na další slabý rok, co se švestek týče. Třešně tak dostanou nálepku daleko vyhledávanější komodity než v jiných letech.

„Samozřejmě, jde i o kvas, třešňovka umí být výborná, ale na kvas se musí dávat pozor a také sběr je pěkná piplačka, ale myslím, že se letos vyplatí,“ komentuje situaci nestor páleničářů ve Zlínském kraji Bohdan Žákovský, který desítky let provozuje pálenici v Lukově na Zlínsku.

„U někdy podceňovaných třešní nesmíme zapomínat na jejich blahodárné zdravotní účinky, totéž patří také k višním. Jde o celkový detox organismu, je to ovoce plné minerálů a cenných vitamínů, přichází čas zralých, čerstvých třešní. A právě teď bychom si je měli umět najít, natrhat a vychutnat. Samozřejmě, že se klasicky konzervují, ale to už zdaleka není ono,“ dodává šéf českých ovocnářů Martin Ludvík s tím, že velmi zajímavé jsou i takzvané ptáčnice, neboli třešně, jimž jsme zvyklí říkat plané.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x