Kladiva do ruky a železo do výhně! Kovozoo otevře novou zážitkovou kovárnu

Kovozoo otevře zážitkovou kovánu. Foto: KOVOZOO
STARÉ MĚSTO - Do barevné mozaiky zážitků s názvem KOVOZOO brzy přibude nový, tradiční, kouřem začouzený – ZÁŽITKOVÁ KOVÁRNA. Přípravy kovárny trvaly téměř 2 roky a nyní již spějí do finále. Poprvé bude kovárna v provozu 19. 6. 2021 a návštěvníci, kteří se ten den vypraví do KOVOZOO, si budou moci jak prohlédnout interiér, tak především vyzkoušet něco málo z kovářského řemesla. Takže kladiva do ruky a železo do výhně!

Areál KOVOZOO je pevně spjatý s historií a železem, sídlí v areálu bývalého staroměstského cukrovaru a již 23 let provozuje kovošrot. Stejně jako kovářské řemeslo, které je od nepaměti spjaté s historií lidstva a vždy bylo považováno za výjimečné. Pracovníci KOVOZOO si váží všech lidí, kteří umí vyrobit vlastníma rukama užitečné věci či umělecká díla a rádi tato díla vystavují ve známém areálu. Díky tomu je plný výjimečných věcí, ukázek lidské šikovnosti a nekonečné lidské fantazie.

Další důvod pro otevření kovárny je dlouhotrvající obdiv ke kovářskému řemeslu. Kováři používají ke své tvorbě stejné materiály, výsledkem jejich práce je stejný nebo velmi podobný produkt. Rádi by tedy i v KOVOZOO začali tvořit stejnou technikou jako mistři kovářského řemesla. Doposud se zde tvořilo výhradně technikou svařování železného šrotu. A staré železo se bude k tvorbě využívat i v nové kovárně. Od letošního roku se v KOVOZOO bude rodit v porodnici i v kovárně.

Vytvoření kovárny je projekt mimořádného rozměru, který se buduje prakticky na zelené louce. Vše vzniká od začátku, počínaje prvními designovými náčrty, přes hrubou stavbu, vybavení tradičním kovářským nářadím, až po vyšperkování charakteristickými detaily. Naše KOVÁRNA je živý projekt, který se bude stále rozvíjet a vzkvétat pod pečlivou péčí našich kovářů a výtvarníků.  Návštěva kovárny má být o emocích a příjemném zážitku. Proto nám záleží na stylovém vybavení jak kovárny, tak i zázemí pro návštěvníky. Jak se nám to podařilo, to může posoudit nejlépe každý osobně,“ říká Vojtěch Sousedík, mistr kovář, který bude novou kovárnu vést.

Kovárna bude rozdělena do třech základních částí. Jedna část „zážitková kovárna“ bude sloužit kovářským kurzům a zážitkovým setkáním. Tady si bude každý moci vyzkoušet pod vedením zkušených kovářů svoji zručnost a popustit uzdu fantazii při tváření doběla rozpáleného kovu. Vyčistíte si hlavu od běžných problémů a krásně si ušpiníte ruce.

V další části kovárny bude „zakázková kovárna“ . Zde bude mít tvůrčí prostor Atelier Sousedík, který se zaměřuje především na tvorbu kovaných uměleckých plastik. Umístění kovárny v prostorách KOVOZOO se přímo nabízí pro nevšední využívání kovového odpadu v umění.  Mimo to zde bude možné objednat také klasická kovářská díla jako originální brány, oplocení nebo i kované suvenýry.

Poslední částí bude Muzeum kovářského řemesla, které bude růst postupně. Plánují se zde ukázky prvních primitivních hliněných hutí na tavení oceli, současné průmyslové kovářství nebo ukázky umělecké litiny, která ve své době velmi silně konkurovala uměleckému kovářství. Nebude chybět ani ukázka charakteristických znaků kovářství z různých koutů světa a kovářské výrobky specifické pro významná historická období.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x