Klenotnice Velké Moravy představuje vzácné šperky i cenné nálezy

foto: Zlínský kraj
MODRÁ – Šperky velkomoravských knížat z 9. století, vzácné nálezy i podobizny obyvatel Moravy z dob dávno minulých. Toto všechno, ale i mnohé další cennosti ukrývá nová Klenotnice Velké Moravy, která se po dlouhém očekávání konečně otevřela veřejnosti v Archeoskanzenu Modrá poblíž Velehradu.

Nová expozice představuje návštěvníkům nejen šperky, ale najdou se zde i ostruhy, meče, ale i tváře jejich majitelů. Ty totiž byly zrekonstruovány podle kosterních pozůstatků, které v oblasti Modré archeologové objevili.

Celý prostor Klenotnice Velké Moravy se nachází v podzemí. Nad ní je zvonička, kterou dolů do expozice prochází denní světlo a osvětluje šperky ve vitrínách.

„Děkuji panu starostovi Modré za to, jak aktivně obec přistupuje k rozvoji archeoskanzenu. Tato krásná stavba je toho důkazem. Jsme rádi, že jsme se jako kraj mohli na jejím vzniku finančně podílet. Věřím, že to do Modré přiláká další návštěvníky,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Otevřením klenotnice získala atraktivní expozici nejen obec Modrá, ale taky Cyrilometodějská stezka. Navíc příhodně poblíž Velehradu. Právě okolí archeoskanzenu se řadí mezi nejvíce navštěvovaná místa ve Zlínském kraji. Areál Archeoskanzenu Modrá a expozice Živá voda navštíví ročně čtvrt milionu lidí! Unikátní klenotnice by tak mohla přilákat ještě víc návštěvníků.

„Až doposud nebyl na celé Moravě výstavní objekt, který by splňoval bezpečnostní opatření pro vystavení velmi cenných historických exponátů. To naše klenotnice umožnuje. Jde totiž o podzemní monolitický objekt s veškerým zabezpečením proti krádeži i poškození,“ připomněl při otevření starosta Modré Miroslav Kovářík. Ten při čtvrtečním slavnostním otevření dostal také netradiční dárek. Hejtman Holiš mu totiž daroval živého kohouta.

Otázkou může být, kolik tak významný stavitelský počin mohl stát. Hlavní část klenotnice spolkla 52,4 milionu korun. Z toho 38,5 milionu pokryla dotace z evropských fondů, 8 milionů přispěl kraj a přes 2,3 milionu uvolnil stát. Zbytek financovala obec. To ale nejsou konečné náklady. Společně s vybavením a navazující technologií odhadl starosta Modré, že nové klenotnice přišla na 70 milionů korun.

Velkou podporu měl projekt od Moravského zemského muzea v Brně, které bylo taky odborným garantem projektu. V jeho prostorách totiž byla uložena většina nálezů z území dnešní Moravy. Brněnské muzeum do expozice na Modré zapůjčilo sbírku nejcennějších šperků a zároveň umožnilo i výrobu takzvaných vědeckých kopií, které byly evidovány v Centrální evidenci sbírek Ministerstva kultury.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->