Koho svátek slavíš… toho život znej! Aneb cesta do hlubin svatováclavského nevědomí

Svatý Václav. Foto: Infocentrum Napajedla
ZLÍN - Den české státnosti neboli svátek svatého Václava je tu. Ve čtvrtek je státní svátek, v čase krásného babího léta o to vítanější volno. Velké obchody zůstanou zavřeny a to znamená, že jde o takzvaně "velký" svátek. A to také znamená, že si můžeme vyzkoušet třeba před jedním zlínským nákupním centrem, jak že jsou na tom Zlíňané a lidé z okolí s povědomím o českém světci, svatém Václavovi, jenž může za to, že je ve čtvrtek volno.

Otázka první zní: Kdy asi tak mohl svatý Václav žít, ve kterém století?

Odpovědi svědčí o jednom. O historii před více než tisíci lety nevíme téměř nic. Takže, tu po delším přemýšlení, tu po váhání, anebo taky hned a okamžitě, se dozvídáme, že:

„V sedmnáctém století, v osmnáctém, v sedmnáctém, v šestnáctém, v patnáctém.“ A tak dále, možná by se časem dospělo ke správnému, tedy desátému století, tak dávná to je historie. Kdyby ale byli lidé s plnými nákupními košíky podrobeni školní klasifikaci, pak by si odnesli svorně pětku.

Druhá otázka: Jak a kde tento světec zakončil svoji pozemskou pouť?

Tady už jsou na koni ženy. „Byl zavražděn. V Boleslavi. Kdo ho zavraždil? Netuším. Já jen vím, že to bylo mečem.“

Vida, už se to lepší! Stalo se ve Staré Boleslavi v roce 935, což je nejpravděpodobnější datum podle badatelů. Václava podle historiků nejdříve na schodech kostela napadl jeho bratr Boleslav, Václav se ubránil, ale pak ho zavraždili Boleslavovi „družiníci“.

Nu a ještě: Kde se se svatým Václavem můžeme setkat nejčastěji?

„Nesedí náhodou na koni na Václavském náměstí?“ ptá se opatrně, ale správně mladá dívka.

„Určitě na Václavském náměstí,“ doplňuje naprosto správně pán středního věku a konečně míří do řad zpovídaných jednička.

Mimochodem, kdo netuší, svatý Václav je vyobrazen i na naší dvacetikoruně, což se možná tolik neví.

I v našem regionu se osobnost českého světce připomíná.

Svatováclavské slavnosti hostila letos Kroměříž nebo Napajedla, velký Svatováclavský jarmark chystají na Den české státnosti v historickém hávu v Luhačovicích.

A ještě perlička k zamyšlení. Václava a jeho bratra Boleslava někteří historici považují za jednu a tutéž osobu, což by znamenalo, že k bratrovraždě vlastně nikdy nedošlo.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x