Kojení je pro děti nenahraditelné, vědí v Baťově nemocnici

Světový týden kojení se každoročně slaví první srpnový týden. Foto: archiv Kojeni.cz
ZLÍN – Dny od 20. do 26. září patří letos Národnímu týdnu kojení. Celorepubliková akce má upozornit na fakt, že kojení je nejen důležitou formou výživy dětí, ale chrání je také před celou řadou nemocí. Do kampaně se zapojila také Krajská nemocnice Tomáše Bati.

Krajská Baťova nemocnice patří mezi velké propagátory kojení jako nejpřirozenější výživy nejmenších dětí. „Při kojení získává organismus dítěte obrovské množství potřebných látek, které následně slouží jako prevence vzniku mnoha chorob. Chrání je před infekcemi dýchacích cest, záněty, alergiemi. Máme ověřeno, že pomáhá tlumit bolest. Když například potřebujeme provést u novorozeného miminka nějaký zákrok, snáší ho mnohem lépe, když je nakojené,“ prozradil primář Novorozeneckého oddělení Jozef Macko.

Kojení je mimo jiné také účinnou prevencí vzniku obezity, která je nyní jednou z nejrozšířenějších civilizačních chorob na světě. „Mnohé studie i dennodenní praxe ukazují, že kojené dítě netloustne. Je to dané unikátním složením mateřského mléka. A nejde jen o obezitu, mateřské mléko je skvělou prevencí i proti cukrovce, hypertenzi a dalším závažným civilizačním nemocem,“ upozornil Jozef Macko.

O výhodách kojení přesvědčují zlínští zdravotníci maminky už během jejich pobytu v porodnici. Statistiky zlínské nemocnice ukazují, že 95 procent maminek při propuštění domů své děti kojí. „Aktivně s nimi v tomto směru pracujeme. Vysvětlujeme jim výhody pro jejich dítě i pro ně samotné, zbavujeme je strachu, pokud jej mají, pomáháme je takzvaně rozkojit, tedy spustit tento výživový proces. Za vysoké procento maminek, které své potomky začnou u nás kojit, jsme samozřejmě moc rádi,“ konstatoval Jozef Macko.

Při Novorozeneckém oddělení zlínské nemocnice funguje takzvaná mléčná kuchyně. Ta umožňuje získávat a uchovávat mateřské mléko od maminek, které ho mají přebytek, a poté jej poskytovat ženám, které jen naopak nemají pro své potomky v potřebné míře. Součástí mléčné kuchyně je i analyzátor, který dokáže detailně zjistit vlastnosti a složení konkrétního mateřského mléka, takže lékaři následně mohou nastavit nejlepší nutriční požadavky pro novorozence, který jej má přijmout.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x