Koledníci v akci. Zdaleka nejen tři králové

Koledníci měli v sobotu nejen na Zlínsku plné ruce práce. Foto: Zlin.cz
ZLÍNSKO - Koleda se zpěvem vždy velmi tradiční. "My tři králové jdeme k vám..." se od sobotního rána rozléhalo ulicemi Zlína i spousty vesnic v okolí. Ale pozor, ne vždy to odpovídalo skutečnosti. Zájem o koledování byl totiž veliký a tak se družiny musely často rozrůst.

Což třeba v Provodově není pražádný problém. V družině, kterou vedl osvědčený Ladislav Marušák, panovala mezi pěticí „králů“ výborná nálada.

„Jirka, Ondra, Šimon, Tom, Lukáš,“ představili se kluci, kteří mají sobotní královské povinnosti, jinak samozřejmě školní, jde o skupinu, kde jsou páťáci, šesťáci i osmáci.

„Děláme to moc rádi, baví nás to,“ vyprávějí, když jejich vedoucí převezme do kasičky příspěvek a kluci nabízenou sladkost. Čaj kupodivu odmítnou.

„Ne, děkujeme. Máme trička, termoprádlo, mikinu, tepláky, bundu a k tomu ještě bílé roucho, zima nám fakt není,“ smějí se kluci.

„Tohle je ideální počasí, je maličko pod nulou, bezvětří, není sníh ani bláto, dokonalé podmínky. Lidé mají otevřená srdce, neotevře jen ten, kdo není doma. V Provodově máme tři družiny, králů je celkem čtrnáct, zájem opravdu velmi slušný. Každému zazpíváme, popřejeme do nového roku především hodně zdraví. Už pamatuji za patnáct let deset pod nulou, ale i deset nad nulou,“ vypráví Marušák.

Lidé nabízejí koledníkům leccos. Králové odmítají horký čaj s tím, že mají svůj.

„No a my vedoucí družin máme zase velmi často nabídku něčeho ostřejšího, ale to možná až těsně před koncem obchůzky, když už je opravdu zima,“ vypráví pan Ladislav.

Loni se obchůzky v tradiční podobě konat nemohly, letos je epidemická situace přeci jen lepší.

„S napětím čekáme, jak sbírka dopadne, v rámci děkanátu Zlín a Vizovice máme téměř 350 zapečetěných kasiček. Výnos pomůže mimo jiné provozu nemocnice ve Vizovicích, na letní ozdravné pobyty nemocných dětí, ale i na jiné skutečně bohulibé účely,“ připomíná koordinátorka dění Pavla Romaňáková.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x