Kolik je 640 plus 64 krát 64? Šachistický rébus ve zlínském Kongresovém centru vyřešen

Foto: Šachový svaz ČR
ZLÍN - Poslední školní týden, respektive jeho první část, trávilo nějakých 640 bystrých šachových hlav ve Zlíně. Konkrétně ve zdejším Kongresovém centru. Konalo se tu Mistrovství České republiky školních týmů v šachu. Akce svým rozměrem úctyhodná, pro děti od prvních tříd až po středoškoláky z celé republiky. Připravit ji, uspořádat, rozdat ceny, rozloučit se a těšit se na další ročník, tak to je tedy věc!

Šachy nejsou ani náhodou výsadou usedlých pánů, případně dam. To se ve Zlíně potvrdilo měrou vrchovatou. Za šachovnice tu usedlo a doprovod uskutečnilo kolem 640 přítomných. Často při náročných partiích ani nedýchali.

Tah, tah, šach, mat. K neutahání byla šachová princezna z Hošťálkové Barunka Jochcová, která před časem pokořila všechny soupeřky na MČR dívek do osmi let. Talentovaná dívenka vzbuzovala samozřejmě pozornost.

„Mě naučil šachy děda, teď chodím několikrát týdně trénovat a nejvíc mne na tom baví to přemýšlení,“ povídala šikulka z první třídy. Pokud by se udělovalo šachové vysvědčení, jistě by dostala také jedničky s hvězdičkami, takhle se mohla těšit na známky před svými prvními velkými prázdninami. Určitě byly taky samé jedničky…

Ve zlínském „kongresáku“ bylo pozoruhodno v mnoha jiných šachových směrech.

„Máme tu šedesát čtyři šachovnic, ty opravdu nevychladnou. Nu, jak známo, na každé šedesát čtyři políček, je to úplně krásně do sebe zapadající včetně počtu účastníků. Organizačně to bylo velmi náročné, těší nás přízeň početných sponzorů i města Zlín, stejně tak Zlínského kraje anebo Univerzity Tomáše Bati. Ceny přišel předávat nadějným vyznavačům královské hry i hejtman Radim Holiš, díky za přízeň,“ hodnotil náročné klání ředitel mistrovství Josef Bednařík s tím, že nejlepší šachisty mají ve třech kategoriích v Praze, Liberci a Frýdku-Místku.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->