Konec nadějí. Amatérské fotbalové soutěže byly opět po roce předčasně ukončeny

Mladí fotbalisté Zlína si v letošní sezoně už o mistrovské body nezahrají. Také MSFL totiž byla předčasně ukončena. Foto: Jan Zahnaš
ZLÍN – Přišli i o poslední šanci, zbytky naděje. Amatérští fotbalisté vědí, že se nižší soutěže včetně těch mládežnických kvůli pandemii koronaviru druhým rokem po sobě nedohrají. Na svém zasedání o tom rozhodl výkonný výbor Fotbalové asociace České republiky. Ze soutěží, které pořádá FAČR, se dohraje pouze domácí pohár MOL Cup a první liga žen.

Do poslední chvíle jsme bojovali o to, aby se mohly neprofesionální soutěže dohrát. Z tohoto důvodu jsme také neustále vymýšleli nové a nové varianty scénářů tak, abychom mohli odehrát požadovaný počet utkání a byla zajištěna regulérní prostupnost soutěží. Ve chvíli, kdy jiné sporty soutěže odpískaly, my stále věřili a bojovali. Máme ale první květnový týden a stále není povolena ani možnost plnohodnotného tréninku klubů. Takže je potřeba nyní bohužel konstatovat, že ani fotbalové soutěže již nepůjde dohrát,“ uvedl v tiskové zprávě předseda FAČR Martin Malík.

Amatérské soutěže se kvůli koronaviru zastavily v první polovině října a na rozdíl profesionálních lig se už nerozběhly. Aby mohlo být určeno pořadí, muselo by být odehráno přes 50 procent zápasů. Nejzazším termínem, kdy bylo podle Malíka potřeba aspoň začít s plnohodnotným tréninkem, bylo pondělí.

Jsem z toho zklamaný. Nechápu, že nikdo nebyl schopný to protlačit, abychom konečně mohli zase hrát soutěžní utkání. Nevím, zda za tím jsou vládní opatřené nebo neochota některých lidí, každopádně je to velmi špatná zpráva pro veškerý amatérský sport,“ prohlásil kouč Hanácké Slavie Kroměříž Bronislav Červenka.


Výkonný výbor bral při rozhodování v potaz i to, že amatéři měli dlouhou pauzu a restart soutěží bez předchozí společné přípravy by zvyšoval riziko zranění.

Když člověk čte mezi řádky, tak od minulého týdne se to dalo očekávat. Nezbývá nám nic jiného, než brát věci, jak nastaly. Jsou záležitosti mezi nebem a zemí, příroda je příroda,“ uvedl otrokovický trenér Roman Matějka.

Stejně jako před rokem kluby v amatérských soutěžích nesestoupí ani nepostoupí. Výjimkou budou postupy do profesionální soutěže – tedy z třetích lig ČFL a MSFL do druhé ligy. Konečné pořadí amatérských soutěží zůstane podle aktuálních tabulek ke 4. květnu. Ze soutěží FAČR se dohraje pouze domácí pohár, kterého se v závěrečných kolech účastní už pouze profesionální týmy, a ženská liga.

Čekal jsem to, protože pro současnou vládu není sport priorita. Je to obrázek toho, koho jsme si zvolili, jak to v celé společnosti vypadá. Prostě to dopadlo tak, jak mělo. Někomu to asi vyhovuje, pro nás je to ale velký problém, když se nedohraje druhý ročník po sobě,“ říká trenér Uherského Brodu Martin Onda.

Už od začátku jsem byl skeptický, protože rozvolňování opatření jde hrozně pomalu. I teď tvrdím, že by bylo neregulérní, kdyby se sezona dohrála,“ dodává trenér béčka Fastavu Zlín Jan Jelínek. 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x