Konírna hospodářského dvora v Rymicích má za sebou zdařilou rekonstrukci. Ukrývají se v ní velké zemědělské stroje

Foto: Muzeum v přírodě Rymice
RYMICE - Muzeum v přírodě Rymice patří k nejvýznamnějším muzeím na Kroměřížsku. Tvoří jej sedm objektů lidové architektury východní Hané a tvrz s hospodářským dvorem, které návštěvníky seznamují s tím, jak zde dříve žili a hospodařili naši předci. Právě jedna z částí dvora, budova konírny, prošla před nedávnem významnou rekonstrukcí za 16 milionů korun.

Budova konírny dlouhá léta chátrala a byla ve velice nevyhovujícím stavu. Zatékalo do ní, chyběla zde elektřina i zabezpečovací zařízení.

Kvůli zatékání došlo k degradaci dřevěných prvků krovu, výplní otvorů a poškození obvodového zdiva,“ popsal výchozí situaci investiční technik muzea Pavel Klíma.

Práce na rekonstrukci, které začaly v srpnu loňského roku, zahrnovaly řadu činností. K těm nejsložitějším patřilo odvlhčení objektu.

Budova má nyní novou střechu včetně krovů, novou fasádu včetně výplní otvorů a částečně opraveny vnitřní omítky. Je vymalovaná a doplněná o elektronický zabezpečovací systém a požární signalizaci,“ pokračoval Klíma s tím, že na celou revitalizaci dohlíželi památkáři.

Rekonstrukcí vznikl vhodný prostor pro vstupní prohlídku nových neošetřených sbírkových předmětů, sanační pracoviště s prostorem pro tyto předměty před jejich konečným uložením a průchozí depozitář pro velké zemědělské stroje a nářadí. Dispoziční řešení zahrnuje i dílnu pro údržbu objektů muzea.

Průchozí depozitář pro velké zemědělské stroje zpřístupníme odborné veřejnosti a školám. Pro děti bude jistě velmi atraktivní podívat se na to, jak vypadala například obilní mlátička, stabilní motor nebo žebřinový vůz. Při mimořádných akcích bychom depozitář mohli otevřít i běžným návštěvníkům,“ uvedl vedoucí Muzea v přírodě Rymice a etnograf Petr Hlavačka.

Konírna je součástí hospodářského dvora, který byl veřejnosti zpřístupněn po náročné revitalizaci za 126 milionů korun v roce 2022. Návštěvníci v něm získali nové zázemí a mohou si prohlédnout expozici Od kvásku ke klásku, která představuje tradiční postupy spojené s výrobou chleba.

Opravou budovy konírny jsme ukončili revitalizaci celého hospodářského dvora. Věřím, že se i díky této akci ještě více zvýší atraktivita celého Muzea v přírodě Rymice,“ dodala Martina Miláčková, ředitelka Muzea Kroměřížska, pod jehož správu soubor lidových staveb patří. V loňském roce jej navštívilo téměř 7000 turistů.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->