Koronavirus pronikl do dvou domovů pro seniory v kraji

Foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ – Koronavirus je potvrzen u dvou domovů pro seniory ve Zlínském kraji a u dvou pracovníků terénních pečovatelských služeb v Uherském Brodě. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí krajského úřadu Adéla Kousalová.

V domově pro seniory v Lukově na Zlínsku byly pozitivně testované na onemocnění COVID – 19 dvě klientky. „Evidujeme také jeden pozitivní případ u zaměstnance v Domově pro seniory v Nezdenicích a dva případy u pracovnic Terénních pečovatelských služeb v Uherském Brodě,“ informoval hejtman Jiří Čunek s tím, že ve všech domovech pro seniory byla provedena další opatření k zabránění šíření viru mezi ostatní klienty.

V Domově pro seniory v Lukově byly na základě indikace ošetřujícího lékaře umístěny do izolace čtyři klientky jen s mírnými projevy respiračního onemocnění. Následně byly testovány na COVID – 19. „Podle provedených testů se zjistilo, že dvě klientky jsou negativní a dvě pozitivní. V Domově pro seniory v Lukově tak bylo vyčleněno jedno oddělení s 22 lůžky, které má samostatný vstup a tento úsek je zcela oddělen od zbývajících prostor domova. Již od začátku vyhlášení nouzového stavu zde byla přijímána opatření, jako například vydávání jídla klientům přímo na pokojích, zákaz návštěv či pozastavení přijímání nových klientů,“ připomněl hejtman Jiří Čunek.

Nyní jsou pozitivně testované osoby hospitalizovány v nemocnici v Uherském Hradišti, která má dostatečnou kapacitu pro tyto pacienty. „Oddělení, ve kterém byly klientky pozitivně testované, bylo dáno do karanatény, uživatelé jsou tedy v izolaci, a nákaza COVID – 19 u dalších zatím nebyla prokázána,“ uvedl hejtman Jiří Čunek. V Domově pro seniory v Lukově bylo testováno 45 klientů. „Z toho dva jsou pozitivní, 30 vzorků je negativních, na šest čekáme a zbývajících sedm je nejasných a bude se muset opakovat. Z řad personálu bylo testováno 93 lidí. K dnešnímu dni máme výsledky od 26 osob, z toho 18 má výsledek negativní a u osmi je výsledek nejasný a musí se opakovat,“ doplnil Čunek.

Také u obou dalších zařízení, kde byly zjištěny pozitivní případy na COVID – 19, tedy v Domově pro seniory Nezdenice, kde je jedna pozitivně testována osoba, byly indikovány odběry u dalších 54 lidí z řad personálu. „Na tyto výsledky se čeká a klienti jsou sledováni. Co se týká Terénní pečovatelské služby v Uherském Brodě, tak zde byly indikovány odběry celkem u 37 osob, z toho jsou dvě pracovnice pozitivní a na zbytek výsledků se také čeká,“ dodal zlínský hejtman s tím, že zatím v jiných domovech pro seniory, domovech se zvláštních režimem pro osoby se zdravotním postižením či pobytových odlehčovacích službách, kterých je ve Zlínském kraji bezmála stovka, nebyla nákaza COVID – 19 zjištěna.

„Velký problém nám dělá zdržení testů v olomoucké laboratoři, kvůli závadě na technice. Jsem proto rád, že od dnešního dne začala fungovat soukromá laboratoř ve Zlíně, jejíž kapacity naplno využijeme,“ sdělil hejtman Jiří Čunek a dále informoval: „Připravujeme otevření odlehčovací služby domova na Salašské na Velehradě s kapacitou 20 lůžek. Tato služba bude určena pro klienty, o které se jejich příbuzní nebudou moci v současné situaci postarat. Do odlehčovací služby ale budou přijímáni pouze klienti, kteří budou mít test na koronavirus negativní.“

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x