Košťata připravit, vatru zapálit! Do akce jdou čarodějnice

Ilustrační foto: wikipedia.org
ZLÍNSKO - Už je to tady, začíná doba pálení čarodějnic. Oblíbené to akce pro malé i velké. Zpravidla se poněkud mystické setkání s ohněm i ženami maličko utrženými a vytrženými z běžných dnů koná zvečera a v noci, kdy duben předává vládu máji. Tedy 30. dubna. Ovšem jsou i četné, možná spíše čestné výjimky.

Je tomu tak třeba ve Štípě, sotva tamní páni a paní učitelé dodají v pátek dva měsíce před prázdninami dětem sadu vědomostí, už se celá tamní základka šikuje k velmi oblíbené akci.

„Naše pálení čarodějnic začíná už v pátek úderem třetí hodiny odpolední, věříme, že i letos půjde o záležitost pro každého. Nejen pro děti, ale i pro početné rodiče,“ upozorňuje hlavní organizátor čarodějnických rejů a výborné nálady, zpěvu i hudby Pavel Hanulík.

Štípské pálení jen kousíček od tamního Kostela narození Panny Marie, což je známé poutní místo, bude předznamenáním podobných akcí na celé řadě míst našeho kraje.

„Kromě vlastních rejů čarodějnic, čarodějniček a čarodějničátek máme už od odpoledne opravdu pestrý program. Vystoupí žáci školy, šermíři, mažoretky, kouzelník a bude toho mnohem více, děti se budou moci projet na koních, máme skákací hrad, na své si přijdou třeba zájemci o lukostřelbu,“ láká Pavel Hanulík.

Po večerním zapálení vatry pak zahrají originální kapely a uskuteční se i hodně oblíbená ohňová show.

V sobotu si čarodějnice trochu vydechnou a pak v neděli se jejich reje stanou součástí odpolední i večerů, ba i noci na každé správné vesnici, stejně jako třeba v krajském městě Zlíně.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->