Kraj chystá spuštění digitální technické mapy. Bude revolucí v oboru

foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ – Digitální technická mapa, to je téma seminářů a webináře, které kraj pořádá pro zástupce obcí a měst. Ve spolupráci s Českým úřadem zeměměřičským a katastrálním se všechny kraje připravují na spuštění digitálních map.

„Zlínský kraj je díky svým dlouholetým zkušenostem průkopníkem v této oblasti, mimo jiné vede i celostátní Metodickou pracovní skupinu DTM, která se zabývá pořizováním, kontrolou a správou dat pro digitální technickou mapu,“ uvedl radní Zlínského kraje pro digitalizaci Jiří Jaroš.

Digitální technická mapa se skládá ze základní prostorové situace a dopravní a technické struktury. Tedy podrobného polohopisu a inženýrských sítí. Sloužit bude ke sdílení podrobných informací o stavebních a technických objektech a zařízení. Digitální mapu potom využijí hlavně města a obce, stavebníci nebo složky integrovaného záchranného systému. Většina údajů bude publikována prostřednictvím mapového klienta nebo prohlížecích služeb. Případně budou data k dispozici ke stažení.

Spuštění digitálních technických map krajů je revolucí v oboru. A právě obce nyní hrají nezastupitelnou roli. Ze zákona jim totiž vyplývá povinnost předávat údaje o své dopravní a technické infrastruktuře. Zároveň jsou ale také jedním z hlavních uživatelů digitální technické mapy. Mohou ji využít pro stavební a projektovou přípravu, evidenci majetku nebo územní plánování.

Na zmíněných seminářích, které kraj pořádá pro zástupce měst a obcí, se příchozí seznamují se všemi novinkami, se stavem projektu digitálních map ve Zlínském kraji a s možností dalšího financování. Zároveň se seznamují s tím, jak postupovat při plnění povinností, které je jako vlastníky, správce či provozovatele sítí dopravní a technické infrastruktury čekají.

Zároveň bude také k 31. březnu letošního roku ukončen provoz stávající Jednotné digitální technické mapy Zlínského kraje. Postupně se potom spustí služby mapy nové. Je nutné podotknout, že základní principy fungování Jednotné digitální technické mapy, tedy spolupráce a sdílení dat, se osvědčily. Po dvou letech provozu se ukázalo, že digitální mapa je široce využívána.  A právě na tyto základní principy bude navazovat i nová digitální technická mapa v celé republice.

„Přechod na ni nebude jednoduchý, změny v pořizování, předávání a poskytování dat jsou velké, ale je to cena za velký skok v kvalitě a obsahu dat. Po naplnění digitální technické mapy budou všechny sítě dopravní a technické infrastruktury na jednom místě a výsledkem bude podrobné mapové dílo, které bude veřejně dostupné a průběžně aktualizované, a to vždy s garancí kvality a zdroje dat,“ uzavřel radní Jiří Jaroš s tím, že v případě zájmu Zlínský kraj uspořádá pro obce další vzdělávací semináře a je připraven poskytnout jim metodickou pomoc a podporu v této oblasti.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x