Kraj ocenil nejlepší knihovny a knihovníky

foto: Zlínský kraj, Jiří Balát
ZLÍNSKÝ KRAJ, ZLÍN – Nejlepší knihovny a knihovníky Zlínského kraje každoročně oceňuje Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně ve spolupráci s Odborem kultury a památkové péče krajského úřadu. Ani letos se na akci nezapomnělo a vítězové byli oceněni v sídle Zlínského kraje.

Jako nejlepší knihovny za jednotlivé okresy pro rok 2022 byly vyhodnoceny Knihovna Štítná nad Vláří, Základní knihovna Jablůnka, Místní knihovna Slavkov a Místní knihovna v Nítkovicích.

V kategorii jednotlivců si ocenění převzali Drahomíra Bílková ze Základní knihovny Velký Ořechov, Mgr. Jana Vaculíková z Masarykovy veřejné knihovny Vsetín, Věra Synčáková z Knihovny Františka Kožíka Uherský Brod a Ing. Veronika Koudelníčková z Obecní knihovny v Kyselovicích.

Všem oceněním také poblahopřála jménem Rady Zlínského kraje Zuzana Fišerová, radní pro školství a kulturu. „Knihovny už zdaleka nejsou místa, kde by se jen pasivně půjčovaly knihy nebo získávaly informace, jsou to živá místa, mnohdy jakási komunitní centra obcí a měst, kde se naprosto přirozeně propojuje oblast vzdělávání a kultury. Lidé, kteří se o veřejné knihovny příkladně starají a organizují v nich zajímavé aktivity, si zaslouží velké poděkování a uznání,“ řekla Fišerová.

Ředitel Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně Jan Kaňka uvedl, že se knihovnictví ve Zlínském kraji drží na vysoké úrovni. O tom svědčí také fakt, že 4. října v Praze ministr kultury Martin Baxa předal ceny Ministerstva kultury ČR „Knihovna roku 2022“ i zástupcům Zlínského kraje. Mezi oceněnými měla své místo Místní knihovna Dolní Lhota pod vedením Moniky Barcuchové.

Druhé místo v soutěži „Městská knihovna roku 2022“ pořádané Svazem knihovníků a informačních pracovníků a Svazem měst a obcí ČR, obsadila Městská knihovna Valašské Meziříčí. A třetí místo v soutěži pro mladé knihovníky MARK získala Anděla Krumpolcová, která byla nominována za využití moderních technologií při práci s dětmi v Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x