Krajská galerie vystaví nové obrazy Jana Pospíšila

Foto: KGVU
ZLÍN – Už za několik dní budou moci návštěvníci v prostorách Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně obdivovat novou výstavu. Jejím autorem je malíř Jan Pospíšil, který se po letech ve vedení Střední uměleckoprůmyslové školy v Uherském Hradišti vrací k intenzivnější vlastní výtvarné tvorbě. Výstavu nových autorových děl odstartuje vernisáž výstavy 31. ledna v 17 hodin.

Jan Pospíšil je glosátor lidského života. Ve svých dílech zachycuje s nadsázkou a většinou i laskavým humorem motivy toho, co jej obklopuje a čeho on sám je součástí. Velké barevné plochy obývají jen pár tahy štětce nahozené postavičky, často s naznačeným směrem svého minulého nebo budoucího pohybu.

V jeho díle je typická výrazná kresebnost, energické tahy štětcem a v posledních desetiletích intenzivní barevnost. Jeho obrazová řeč se až dosud rozvíjí ve znacích a symbolech, které mají svůj původ v každodennosti, ve směsi vztahů, emocí, drobných i existenciálně závažných radostí nebo ztrát.

Největším vývojem v díle Jana Pospíšila prochází barva. Zároveň si ale troufám tvrdit, že barva v jeho obrazech není tím nejpodstatnějším. Mnohá plátna si dokáži představit i v černobílé podobě, aniž by pro mě ztratila veškerou sílu výrazu,“ uvedl kurátor výstavy a ředitel Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně Václav Mílek.

Bez významu není ani to, že prvotní zájem Jana Pospíšila o umění směřoval k sochařství. „Hrubost tvarů, velkorysá práce s barevnou pastou a v neposlední míře tíhnutí k velkým formátům, může připomenout ledacos z tvorby těch sochařů, kteří zároveň malovali,“ pokračoval Mílek.

Výstava bude k vidění ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU do 21. května 2023. Komentovaná prohlídka s autorem výstavy se uskuteční 28. února v 17 hodin.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x