Krajská galerie vystavuje tvorbu architekta Pavla Šimečka

Foto: galeriezlin.cz
ZLÍN - Příznivci architektury se mohou na nové výstavě v Krajské galerii výtvarného umění seznámit s prací Pavla Šimečka. Ten je autorem mnoha významných staveb nejen ve Zlínském kraji.

V rámci cyklu věnovaného významným architektům druhé poloviny 20. století ve zlínském regionu máte možnost navštívit výstavu architekta, urbanisty a jednoho ze zakládajících členů České komory architektů Pavla Šimečka. V Krajské galerii jsou totiž nově k vidění jeho plány, fotografie, publikace i osobních dokumenty a dopravně urbanistické studie.


Za celou dobu kariéry Pavla Šimečkaje studií více než sto. Kromě toho, že představujeme jeho architektonicko urbanistickou tvorbu, připomínáme také jeho volnou výtvarnou tvorbu. Ve svém volném čase se totiž věnuje nejenom výtvarnému umění, ale miluje především historii. Vytváří kresebné rekonstrukce hradů v povodí velkých řek na Moravě,“ uvedla kurátorka výstavy Ladislava Horňáková.

Díky jeho zájmu o historii se tak stále rozrůstá významná kolekce kresebných rekonstrukcí hradů pod názvem COPULI LAPIDUM. Ta vznikla na základě obsáhlé Ilustrované encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí od Miroslava Plačka. Pro Šimečka je totiž hrad takové malé město plné inspirace.


„Bydlí se tam, ale hrad coby pevnost musí současně reagovat také na vývoj dělostřelby, obléhací techniky a všeho možného. Hrady nestály tolik peněz jako města, která se musela vyrovnat s různými požadavky. Hrad má svého pána, který rozhodne, co se s ním udělá, je v něm pořád patrný jakýsi stavební vývoj,“ řekl architekt Pavel Šimeček. Na území kraje jste se s prací Pavla Šimečka určitě potkali. Je totiž autorem obchodního domu Centrum v Uherském Hradišti nebo provozní budovy autobusového nádraží a nadjezdu spojujícího centrum se sídlištěm Jižní Svahy ve Zlíně.Výstavu ve 14. budově Baťova institutu můžete navštívit až do 26. září. Komentovaná prohlídka se uskuteční 3. srpna od 17.00 hodin.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x