Krajská knihovna Františka Bartoše nabízí čtenářům samoobslužné vracení i půjčování knih

Foto: televize TVS
ZLÍN - Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně je průkopníkem moderních trendů v českém knihovnictví. V ústřední budově si totiž čtenáři půjčují i vracejí knihy zcela samoobslužně, pouze za pomoci automatů.

Zjednodušit a urychlit odbavení požadavků čtenářů na vrácení i půjčení dokumentů. To bylo cílem jedné z novinek, kterou v závěru loňského roku zavedla Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně. V ústřední budově teď funguje kompletní samoobslužný režim.

Čtenáři mohou knihy samoobslužně vrátit i si je sami vypůjčit, protože nám v knihovně přibylo několik nových samoobslužných automatů, které to umožńují. Dříve jsme je měli také, ale byly jenom dva, dnes jich je k dispozici šest,informovala vedoucí Útvaru odborných činností Krajské knihovny Františka Bartoše Libuše Pavlicová.


O kontakt s knihovníky čtenáři tímto krokem rozhodně nepřijdou. Právě naopak. Teď jsou k dispozici více než kdykoliv předtím a mohou se jim osobně déle věnovat. Ať už při vyhledávání dokumentů, zodpovídání dotazů nebo hovorech o čtenářských zážitcích.

Další novinkou, kterou knihovna zavádí, jsou například audio výpůjčky on-line.

„Jde o výpůjčky audioknih, nikoli však v podobě fyzických CD disků. Výpůjčku čtenář provede ze svého mobilu, třeba z domu. Podobným způsobem už několik let půjčujeme e-knihy, takže teď se k nim ještě přidají i knížky, které je možné poslouchat,dodala Pavlicová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x