Krajská knihovna postupně obnovuje svůj provoz

Foto: KFBZ
ZLÍN - Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně postupně obnovuje svůj provoz. Od pondělí 27. dubna bude možné v běžné provozní době v přízemí ústřední budovy vracet knihy a jiné vypůjčené dokumenty v samoobslužném automatu. Půjčování knih a další služby, jejichž rozsah bude upřesněn, knihovna nabídne od pondělí 4. května, server Zlin.cz o tom informovala projektová manažerka Gabriela Winklerová.

Na základě usnesení vlády z 23. 4. 2020 byl nečekaně umožněn provoz knihoven již od 27. dubna namísto původního termínu 8. června. S ohledem na takto zkrácené přípravné období bude provoz knihovny z technických důvodů a v zájmu bezpečí uživatelů i pracovníků obnovován postupně.

„Máme radost, že můžeme otevřít knihovnu, chceme ji však otevřít bezpečně a pokud možno natrvalo. Připravujeme proto jednotlivé provozy postupně, zajišťujeme obtížně dostupné ochranné prostředky
a vracíme knihovnu zpět z nouzového stavu do běžného režimu. Nejde to však ze dne na den, jsme velká knihovna, proto prosím čtenáře o trpělivost a pochopení,“ vysvětlil ředitel knihovny Jan Kaňka.

V první fázi budou mít uživatelé knihovny možnost od pondělí 27. dubna vracet vypůjčené dokumenty v Ústřední knihovně (Vavrečkova 7040, budova 15) prostřednictvím samoobslužného automatu. Nicméně systém upomínání zůstává nadále pozastaven a čtenáři se nemusejí obávat žádných sankčních poplatků.

Od pondělí 4. května bude spuštěna možnost výpůjček knih, a to zpočátku na základě objednávky či rezervace z katalogu.

„Dle dalšího vývoje budeme postupně nabízet další služby, jako je volný výběr v jednotlivých odděleních, obvodních knihovnách a pobočkách. V posledním kroku přijdou na řadu prezenční a pobytové služby – čtení denního tisku a časopisů, studium a relaxace v knihovně, používání počítačů a dětské koutky. Pořádání akcí pro veřejnost bude obnoveno v závislosti na usneseních vlády omezujících kulturní a vzdělávací aktivity,“ doplnila Winklerová.

S ohledem na ochranu zdraví čtenářů i knihovníků prosí vedení knihovny uživatele v této době o využívání možnosti online plateb a předregistrace, které jednak zrychlí obsluhu v knihovně a zároveň zvýší bezpečí všech zúčastněných.

Nadále lze využívat z pohodlí domova naše online služby (kfbz.cz/online).

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x