Krajská nemocnice hlásí nedostatek krve

Foto: zlin.cz
ZLÍN - Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně má v současnosti stejný problém jako většina ostatních nemocnic v České republice - nedostatek zásob krve. Proto prosí dárce, aby si naplánovali termín návštěvy transfuzního oddělení ještě během prázdnin.

Zvýšená operativa, která se snaží dohnat skluz způsobený pandemií. To je jeden z důvodů, který se podepsal na zásobách krve v Baťově nemocnici ve Zlíně, a to napříč všemi krevními skupinami. „V době dovolených chodí všeobecně méně dárců a letos k tomu přibyly ještě další dva faktory – máme dárce na čas vyřazené z darování jednak po očkování proti covidu a jednak po návratu z dovolené ze zahraničí,“ uvádí zástupkyně primářky na Hematologicko-transfuzním oddělení Eva Kadlčková.

Po očkování, stejně jako po návratu z dovolené, není možné darovat krev po dobu čtyř týdnů. Prodělání koronaviru však problémem není. „Pokud byl člověk hospitalizován a měl závažný průběh onemocnění třeba se zápalem plic, tak to samozřejmě chce velmi dlouhý čas rekonvalescence, třeba půl roku až rok. Pokud ale měl nekomplikovaný průběh, tak může dárce přijít už za měsíc po prodělání covidu,“ pokračuje Eva Kadlčková.

Zájemci mohou dokonce darovat plazmu, která se používá k léčbě pacientů se závažným průběhem covidu. A to každý pracovní den v čase od 6 do 9 hodin v budově číslo 9, kam se oddělení přesunulo z důvodu rekonstrukce.


„Já pracuji i na vedlejším pavilonu a starám se tam o pacienty se závažnými hematologickými chorobami. Kdybyste se tam šli podívat teď, tak uvidíte plný stacionář pacientů, kteří dostávají transfuze, které jsme nabrali tady. Bez našich dárců bychom se o ně vůbec nedokázali postarat, takže moc děkujeme,“ dodává závěrem Eva Kadlčková.

Před návštěvou Hematologicko-transfuzního oddělení je nutné si zaregistrovat v rezervačním systému konkrétní termín. Bez něj totiž není možné zájemce k odběru přijmout. V případě potíží s rezervací jsou vám zdravotníci připraveni pomoci.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x