Krajská nemocnice připravuje knihu ke stému výročí

Jednou z prvních „vlaštovek“ do knihy je rozhovor s bývalým primářem traumatologie Marcelem Guřanem, foto: KNTB
ZLÍN – Krajskou nemocnici založil v roce 1927 Tomáš Baťa. Prvním mezníkem v tomto roce bylo oficiální přijetí stanov v dubnu, tím druhým potom první pacient koncem listopadu. Sté výročí tak Baťova nemocnice oslaví až v roce 2027 a to s pořádnou parádou, chystá totiž knihu. A ta začíná vznikat už teď.

Až do dnes vznikly o historii Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně jen dvě útlé knížečky. Za oběma stojí bývalý primář oddělení nukleární medicíny Jiří Bakala. Díky svému tatínkovi – lékaři a primáři neurologie ve Zlíně Františku Bakalovi – měl k dispozici bohatý archiv. Jeho první publikace vyšla v roce 2002 k 75. výročí založení nemocnice. Další kniha vznikla pět let poté.

A teď začíná vznikat nová publikace, které by měla být velkým fotografickým i faktickým ohlédnutím za sto lety krajské nemocnice.

„Na přípravu a vydání máme de facto tři roky, byl bych rád, kdybychom hotovou publikaci drželi v ruce nejpozději na začátku jubilejního roku 2027. A samozřejmě nechceme nic podcenit, půjde o velmi náročnou práci – badatelskou, novinářskou i spisovatelskou,“ uvedl předseda představenstva a ředitel nemocnice Jan Hrdý.

Autorkou vznikající knihy je bývalá novinářka a dlouholetá pracovnice tiskového oddělení Zlínského kraje Helena Mráčková. Ta už má za sebou i autorství několika publikací právě o tomto kraji.

„Jsem teprve na začátku, je nutné se pročíst starými výročními zprávami, budu samozřejmě spolupracovat se Státním okresním archivem Zlín v Klečůvce. Průběžně také vznikají rozhovory s pamětníky a kmenovými zaměstnanci, kteří nemocnici zasvětili podstatnou část svého kariérního života a mají k tomuto tématu ze svého pohledu co říci,“ doplnila Mráčková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x