Krajská nemocnice se může chlubit knížkou o historii dětského oddělení

foto: KNTB
ZLÍN – Baťova nemocnice se může chlubit knížkou, která mapuje historii zdejšího dětského oddělení. Stojí za ní lékařka Lenka Ťoukálková a bývalý primář Petr Pešák. Nápad na sepsání útlých memoárů dostali už před pěti lety, ale covidové období vznik knížky oddálilo a vyšla až nyní.

Historii dětského oddělení krajské nemocnice mapuje nově vycházející knížka, za kterou stojí lékařka Lenka Ťoukálková a bývalý primář Petr Pešák. Už v úvodu útlé knížky se Ťoukálková zmiňuje o tom, že publikace je určení fanouškům a příštím generacím, které se o péči o děti v Baťově nemocnici zajímají. Najdou se v ní jak „tvrdá“ data, tak subjektivní pohledy do minulosti.

„Tento projekt, tedy knížku o dětském oddělení naší nemocnice, vymyslel primář Petr Pešák. S nadsázkou říkám, že vždycky když se mu zdálo, že nemám co dělat, přidělil mi práci, a to i v důchodu,“ směje se Ťoukálková, která primáři Pešákovi dělala řadu let zástupkyni. Sám Pešák potom dětské oddělení vedl od roku 1989 až do roku 2011.

Stostránkový výtisk nabízí čtenáři na jedné straně výčet konkrétních osobností dětského oddělení Krajské nemocnice T. Bati od prvního pediatra (r. 1934), přes založení samostatného oddělení (r. 1937), až po současnost. Na straně druhé ale komentuje historii oddělení skrz vzpomínky hlavních aktérů – primářů, lékařů, vrchních a staničních sester. Odbíhá ale i k příběhům slavných pediatrů z jiných nemocnic, kteří se pravidelně účastnili oblíbeného Festivalu kazuistik v Luhačovicích. A není to náhoda, právě zmíněný festival má totiž krajská nemocnice, jakožto pořadatel, pod taktovkou.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x