Krajská nemocnice v posledních dvou letech pořídila 860 nových přístrojů, velkou roli hrály dotace

Díky dotacím mohla KNTB pořídit lineární urychlovače, které pomáhají onkologickým pacientům. Foto: KNTB
ZLÍN – Baťova nemocnice v posledních dvou letech pořídila přístroje a zrekonstruovala operační sály za celkem 710 milionů korun. Velkou roli při tom hrály dotace. Nemocnice navíc plánuje v modernizaci svého vybavení pokračovat.

Chirurgický operační robot, dva lineární urychlovače, nový SPECT-CT, 21 nových ultrazvuků, 355 kusů infuzní techniky – to je jen stručný výčet z vybavení, které mohla Baťova nemocnice pořídit díky dotacím. Celkem se jednalo o zhruba 860 přístrojů!

„Díky evropským dotacím jsme dosáhli na vynikající vybavení, což ocení zdravotníci a především pacienti. Největší investici představovaly dva lineární urychlovače, nejmodernější a šetrnější přístroje, sloužící k ozařování zhoubných nádorů onkologických pacientů,“ upřesnil člen představenstva pro ekonomickou a personální oblast KNTB Martin Déva.

Částka 710 milionů je ve Zlínském kraji, pokud jde o čerpání dotací ve zdravotnictví, jednoznačně nejvyšší. Finance nemocnice získala hlavně díky dotacím IROP v rámci REACT-EU.

„Rád bych poděkoval všem zaměstnancům krajské zlínské nemocnice, kteří se na projektu podíleli. Od získání dotací přes nákupy nebo stavební práce až po instalaci a využití všech přístrojů a technologií v praxi. Projekty totiž předem nebyly připravené a termíny pro podání žádostí byly šibeniční,“ uvedl Radim Holiš, hejtman Zlínského kraje s tím, že samotný Zlínský kraj KNTB poskytl úvěr na předfinancování dotačních investic ve výši 300 milionů korun.

„Takto rozsáhlé investice do přístrojového vybavení a do zlepšení komfortu pro pacienty umožní posunout kvalitu péče v Krajské nemocnici T. Bati na vyšší úroveň v souladu s nejmodernějšími medicinskými trendy v mnoha oblastech, ať už se týkají zobrazovacích či laboratorních metod, robotické operativy, nově zrekonstruovaných operačních sálů či bezprostřední pooperační péče,“ doplnila náměstkyně hejtmana Olga Sehnalová, která má oblast zdravotnictví na starosti.

Nemocnice se už teď vyjádřila, že chystá další velké investice do přístrojů i v dalších letech. Už loni na podzim podala žádost o dotace ve výši 247 milionů korun z národního plánu obnovy.

Nejvýznamnější investice KNTB v rámci dotací IROP (REACT-EU):

  • 2 ks lineárních urychlovačů (133,1 milionů, Komplexní onkologické centrum KNTB) – přístroje slouží k ozařování zhoubných nádorů onkologických pacientů.
  • Chirurgický operační robotický systém včetně kompatibilního operačního stolu (70 milionů, Oddělení centrálních operačních sálů KNTB) – přístroj nejčastěji využívají urologové, chirurgové a gynekologové, převážně u onkologických pacientů.
  • Modernizace dvou operačních sálů s vybudováním dospávání (64 milionů, Oddělení centrálních operačních sálů KNTB) – přestavba a kompletní modernizace, vyšší kapacita dospávacího prostoru.
  • SPECT-CT (28,6 milionů, Oddělení nukleární medicíny KNTB) – špičkový hybridní přístroj, moderní SPECT-CT kamera je kombinována s plnohodnotným 16 vrstvým CT přístrojem.
  • Tkáňový procesor se zalévací linkou a automatickým rotačním mikrotomem (16,5 milionů, Patologické oddělení KNTB) – automat na zpracování tkání, na zalití tkání do parafínu a na řezání zalitých tkání.
  • Generátor kyslíku (11,4 milionů, několik oddělení) – stavba a technologie, výroba medicinálního kyslíku.
  • Hmotnostní spektrometr (10,3 milionů, Oddělení klinické biochemie a farmakologie) – přístroj s možností velmi přesného měření koncentrace léků a steroidů v pacientově těle.
  • Hematologická linka (10 milionů, Hematologicko-transfuzní oddělení KNTB) -hematologické analyzátory, které měří a vyšetřují parametry periferní krve plus nátěrový a barvící automat.
×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x