Krajské nemocnice počítají s testováním učitelů na covid-19

Ilustrační foto (Foto: Pixabay)
ZLÍNSKÝ KRAJ – Nemocnice Zlínského kraje počítají od pátku se zahájením testování učitelů na nemoc covid-19 pomocí antigenních testů. Učitelé se k nim mohou objednávat, řekl serveru Zlin.cz mluvčí nemocnic Egon Havrlant.

V prvních dvou týdnech se budou testům podrobovat podle pokynu ministerstva zdravotnictví pouze učitelé, od 18. prosince pak i další zájemci z řad veřejnosti. „Všechna odběrová místa nadále provádějí také PCR testy u lidí odeslaných k odběru praktickým lékařem nebo epidemiologem a také u samoplátců,“ uvedl Havrlant.

Testování bude ve všech krajích. „Jsme připraveni začít naše kantory testovat v rámci celostátních opatření nařízených vládou,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš, který je zároveň předsedou krajského krizového štábu. „Podle informací, které máme k dispozici, se testování ve Zlínském kraji týká více než 11 000 učitelů. Přesný počet zájemců ještě prověřuje odbor školství krajského úřadu,“ řekla náměstkyně pro zdravotnictví Olga Sehnalová.

Jak uvedl Radomír Maráček, předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje a ředitel Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, vše potřebné je k zahájení testování připraveno. „Zásoby testů jsme v dostatečném množství nakoupili a vyčlenili jsme v každé nemocnici kapacity právě pro tento typ testování. Zájemci z řad učitelů se tedy mohou začít objednávat,“ informoval Maráček. V příštích čtrnácti dnech se pedagogičtí pracovníci před antigenním testem budou prokazovat potvrzením školy. „Nejdéle do třiceti minut se pak přímo na odběrovém místě dozví výsledek testu. V případě negativity vydáme potvrzení, bude-li test pozitivní, budou jednotlivé nemocnice postupovat dle algoritmů ministerstva zdravotnictví a v souladu se svými nastavenými postupy,“ doplnil Maráček.

Například v Uherskohradišťské nemocnici počítají s antigenním testováním učitelů v sobotu, v neděli a v úterý vždy v době od 11:30 do 15:30 hodin na stávajícím odběrovém místě. Ve Vsetínské nemocnici umístili antigenní odběrové centrum do 2. poschodí pavilonu K a testovat tam budou vždy v úterý a ve středu od 11:00 do 15:00 hodin a v pátek od 7:30 do 11:30 hodin. V Kroměřížské nemocnici nabídnou pedagogům časy od pondělí do pátku od 12:00 do 15:00 hodin na testovacím místě v zadním traktu budovy F. Ve zlínské nemocnici se antigenní testy budou provádět v úterý, ve středu a ve čtvrtek od 13:00 do 17:00 hodin v odběrovém stanu. Další informace včetně odkazů na rezervační systém pro objednání k antigenním testům lze nalézt na webových stránkách jednotlivých nemocnic.

Lidé směřující do nemocnic na odběry vzorků pro PCR testy na covid-19 se dosud nemuseli předem objednávat pouze v Kroměřížské nemocnici na obou tamních odběrových místech a ve zlínské nemocnici nebylo objednání nutné pro návštěvu odběrového stanu. Na všech dalších odběrových místech bylo objednání předem nezbytné. Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně teď zavádí v souvislosti se spuštěním antigenního testování nově objednávkový systém na všechny typy testů, tedy i na stávající odběry pro laboratorní PCR testování. Od pátku začíná platit rezervační systém, který je dostupný na webových stánkách nemocnice.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x