Krajské nemocnice se připravují na riziko výskytu koronaviru

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
ZLÍNSKÝ KRAJ - Nemocnice Zlínského kraje začínají zavádět opatření, kterými se připravují na případný nárůst počtu lidí, u nichž by se mohly vyskytnou příznaky onemocnění novým koronavirem. Ve všech čtyřech nemocnicích platí plošný zákaz návštěv, sdělil serveru Zlin.cz mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant.

Už o nadcházejícím víkendu zajistí všechny nemocnice zdravotnickou službu, která bude provádět odběry v domácnostech. V nemocnicích ve Zlíně, Uherském Hradišti, Vsetíně a Kroměříži začnou také fungovat odběrové místnosti pro mimořádné případy, stále ale platí pokyn hygieniků, aby lidé s možným rizikem přenosu infekčního onemocnění nechodili do nemocnic, zůstali doma a kontaktovali linku 112. Nemocnice také sledují návrat svých zaměstnanců z dovolených a řeší jejich případné setrvání v domácí karanténě.

„O víkendu se budou lidé ze Zlínského kraje vracet z jarních prázdnin, řada z nich mohla být na lyžích v Itálii a dalších rizikových oblastech. Stále u nás také probíhá sezóna chřipkových a respiračních onemocnění. Nešíříme tedy paniku, ale také nic nepodceňujeme a chceme být připraveni na nadcházející dny a týdny, kdy se mohou množit případy podezření na nákazu novým koronavirem,“ vysvětlil opatření Radomír Maráček, předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje.

Ve zlínské nemocnici jsou návštěvy zakázány už od konce ledna, nemocnice v Uherském Hradišti, Vsetíně a Kroměříži na doporučení krajských hygieniků znovu vyhlašují zákazy návštěv od dnešního dne do odvolání. „Od zítřka zajistíme zdravotnickou službu, která bude v případě potřeby jezdit k odběrům do terénu, tedy do domácností pacientů, u nichž o odběru rozhodnou krajští hygienici. Zdravotní sestry, které na místo odběru dopraví zdravotnická záchranná služba, budou náležitě proškoleny a vybaveny ochrannými pomůckami a odběrovým materiálem. Zajistíme i centrální svoz odebraných vzorků k otestování do laboratoře Státního zdravotního ústavu v Ostravě,“ popsal společný postup nemocnic Zlínského kraje Radomír Maráček.

Stále platí pokyn pro všechny obyvatele, kteří byli v rizikových oblastech nebo byli v kontaktu s lidmi, kteří se z rizikových oblastí vrátili, aby v případě příznaků onemocnění, k nimž patří horečka, kašel, potíže s dýcháním, bolesti svalů a kloubů, zimnice a třesavka, nechodili do nemocničních zařízení. „Měli by zůstat doma a telefonicky kontaktovat svého praktického lékaře nebo krajskou hygienu a domluvit se na dalším postupu. V případě ohrožení života je samozřejmě třeba přivolat záchranku. Znovu zdůrazňuji, ať lidé s možným rizikem přenosu infekčního onemocnění nechodí do nemocnic a neohrožují další pacienty a zdravotníky,“ upozorňuje Radomír Maráček.

Z dovolené v zahraničí se o víkendu vrátí také někteří zaměstnanci nemocnic ve Zlíně, Uherském Hradišti, Vsetíně a Kroměříži. „Vláda už rozhodla, že všichni, kdo se vracejí z Itálie, budou muset zůstat dva týdny v domácí karanténě. Se zaměstnanci, kteří byli v jiných oblastech, se budeme individuálně domlouvat. Naší snahou je maximálně ochránit naše pacienty, ale také další zdravotníky, abychom neohrozili provoz jednotlivých nemocnic. V současné době běží provoz všech našich nemocnic standardně, ale nedá se vyloučit, že některé zejména ambulantní provozy budeme muset omezit,“ doplnil předseda představenstev Radomír Maráček.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x