Krajský koordinátor Lučan: pro zvládnutí epidemie je očkování zásadní

Jiří Lučan. Foto: Zlínský kraj
ZLÍN - Koordinátory očkování musely na pokyn vlády jmenovat všechny kraje, ve Zlínském padla volba na Jiřího Lučana, vedoucího oddělení hospodářské správy odboru Kancelář ředitele. Jiří Lučan tak už 5 měsíců řídí pracovní skupinu složenou ze zástupců nemocnic, Krajské hygienické stanice Zlínského kraje, Krajského úřadu Zlínského kraje a lékařské veřejnosti.

Jak vypadá váš pracovní týden?

Základní informace se od vlády dozvídáme vždy v úterý. Zjistíme, které skupiny se otevřou a od kdy, s kolika vakcínami budeme pracovat a jak máme postupovat dál při očkování. Informace pravidelně předáváme starostům obcí s rozšířenou působností, členům krizového štábu a veřejnosti. Zpočátku to bylo poměrně složité, protože se neustále měnily počty vakcín, měnilo se i zadání, jak očkovat a kdy přeočkovávat druhou dávkou. Strávili jsme hodně času s přepočítáváním vakcín pro očkovací místa a vůbec s plánováním tak, abychom očkovali plynule i s ohledem na kapacity očkovacích míst. Teď, po pěti měsících, je situace lepší aspoň v tom, že u vakcíny Comirnaty máme dvouměsíční výhled a ten se dodržuje. Na začátku vakcinace jsme měli plán tak na dva týdny, což tu práci velmi komplikovalo. K tomu všemu se ještě věnuji své běžné náplni práce, takže můj pracovní den je velmi dlouhý a náročný, ale vím, proč to dělám. Věřím, že očkování je pro zvládnutí epidemie zásadní.

O náročnosti práce koordinátorů svědčí i několik personálních změn na této pozici v jiných krajích. Co je podle vás na práci koordinátora očkování nejtěžší?

Opravdu zvládat to obrovské a rychlé kvantum informací, které se neustále mění. Centrální řídící tým pro covid-19 nám běžně posílá zprávy po 20. hodině, v pátek, o víkendu, čas nehraje roli. Pro nás je důležité co nejlépe plnit roli koordinátora a zajistit co nejrychlejší očkování.

Jak je na tom s očkováním Zlínský kraj?


Máme naočkovaných přes 35 procent populace starší 16 let. Vakcíny Moderna a AstraZeneca dáváme praktickým lékařům, se kterými jsme si vyzkoušeli spolupráci hned při prvním očkování v domovech seniorů, kdy nám významně pomohli v rychlém proočkování nejohroženější skupiny seniorů. Právě na klientech a zaměstnancích sociálních služeb a také na zdravotnících, kteří byli očkovaní mezi prvními, je zřetelné, že ta vakcína funguje a že tam ze stovek nakažených klesl jejich počet na jednotky nebo nízké desítky.

Je v kraji zájem o očkování?


Ano, je. Snažíme se, abychom každého zájemce očkovali co nejdříve a podle dostupných dat od ÚZIS se brzy přiblížíme hranici 50 procent naočkované populace v rámci celého kraje. Hovoříme o 35 procentech již naočkovaných, další procenta tvoří lidé, kteří se zaregistrovali k očkování a také ti, kteří se chtějí očkovat, ale v nedávné době covid-19 prodělali. Ti musí s registrací čekat 90 dnů.

Jak dlouho trvá, než se člověk, který se dnes zaregistruje, naočkuje?


Aktuálně je očkování rychlé, od registrace k naočkování to trvá řekněme týden.

Jsou nějaké problémy v logistice vakcín? A jak taková distribuce probíhá?
Všechny vakcíny jsou dováženy do centrálního distribučního místa, kterým je pro Zlínský kraj Krajská nemocnice Tomáše Bati. Na očkovací místa převážíme vakcínu nemocničními vozy, zajišťujeme také rozvoz do všech lékáren krajských nemocnic. Lékárníci v těchto okresních lékárnách vakcíny dále rozdělují na menší dávky pro jednotlivé praktické lékaře podle jejich seznamů zájemců o očkování. Přes toto komplikované putování vakcín jsme schopní do týdne přerozdělit a vyočkovat všechny dodané vakcíny, za což bych rád poděkoval právě lékárníkům, kteří odvádí mravenčí, velice pečlivou práci.

Ve Zlínském kraji je 8 očkovacích míst. Jsou podle vás všechna plně využita, a jak dlouho budou ještě fungovat?


Odhadujeme, že očkovací centra budou fungovat do srpna, možná do září. Byli bychom rádi, kdyby se už spustila možnost registrace k očkování pro všechny věkové skupiny, i kdyby to mělo být za cenu delšího čekání na termín. Hlavní je, aby se zájemci registrovali, projevili tím svůj zájem o očkování a očkovací centra podle toho mohla plánovat, jak dlouho ještě budou otevřena. Na základě termínů očkování si také lidé mohou lépe plánovat letní dovolenou.

Řada občanů ještě váhá před návštěvou velkého očkovacího centra a čeká na očkování u svého praktického lékaře. Jak mají tito lidé postupovat?


V prvé řadě je důležité, aby se tito lidé domluvili se svým praktickým lékařem, aby nedocházelo k nějakým nedorozuměním, případně nevyužití blokované vakcíny. Doporučuji tedy nejprve kontaktovat svého praktika, který doporučí další postup. Registrace do očkovacího místa automaticky ruší registraci u praktického lékaře, ale je důležité, aby ke změně očkovacího místa došlo po vzájemné domluvě.

Jaký bude další průběh očkování? Chystá se nějaká podzimní očkovací strategie?


Ve Zlínském kraji jsme předpokládali, že se v září uzavřou všechna očkovací místa a očkování přejde plně do rukou praktických lékařů. Bohužel to patrně nebude možné z důvodu, že dominantní vakcínou bude stále vakcína Comirnaty, která má přísné podmínky převážení a skladování. Ty se sice výrobcům daří přizpůsobovat, ale pro skladování u praktických lékařů není vhodná. Pro praktické lékaře teď nemáme potřebný počet vhodných vakcín. Předpokládáme tedy, že se očkování z velkokapacitních míst vrátí do nemocnic, které by tvořily páteřní očkovací síť, a postupně by očkování převzali praktičtí lékaři.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x