Krajští radní bojují za záchranu památkové stodoly ve Velkém Ořechově

foto: FB spolku Stodola Horreum
ZLÍN, VELKÝ OŘECHOV – Krajští radní chtějí podpořit záchranu památkové stodoly, která stojí ve Velkém Ořechově. V plánu mají poskytnutí individuální dotace ve výši 900 tisíc korun.

Rada Zlínského kraje předložila zastupitelstvu návrh na schválení poskytnutí individuální dotace ve výši 900 tisíc korun. Ta má putovat do Velkého Ořechova, kde stojí památková stodola. Ta je ovšem v havarijním stavu a dotace by měla zajistit finance na statistické zajištění krovu.

„Důvodem návrhu na poskytnutí podpory z rozpočtu Zlínského kraje je snaha o záchranu ohrožené památky místního významu. Technologie zabezpečení budovy se nedotkne jeho kulturněhistorických hodnot, protože obnova je navržena s respektem k tradičním postupům,“ informovala radní pro kulturu a památkovou péči Zuzana Fišerová.

Žadatelem o dotaci je Římskokatolická farnost Velký Ořechov. Pro renovaci historicky hodnotné stavby navíc vzniknul spolek s názvem Stodola Horreum. Ten usiluje o to, aby objekt v budoucnu sloužil veřejnosti jako komunitní centrum. V něm by měly být pořádány například výstavy nebo jiné kulturní a společenské akce.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x