Krajští radní chtějí podpořit kulturu pěti miliony, návrh musí schválit zastupitelstvo

Foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ – Rada Zlínského kraje chce neinvestiční finanční dotací podpořit významné kulturní projekty. O podpoře ve výši 5 milionů korun rozhodne dubnové krajské zastupitelstvo.

Na posledním březnovém zasedání krajští radní schválili poskytnutí dotace ve výši 100 000 korun spolku Malovaný kraj na vydání prvních dvou letošních čísel stejnojmenného národopisného a vlastivědného časopisu. Další dotace, jejichž celkový finanční objem dosahuje částky 5 250 000 korun, projednají na základě návrhu radních krajští zastupitelé.

Projekty, které jsme již podpořili, nebo pro ně dotace navrhujeme, výrazně ovlivňují kulturní život v našem regionu a jsou s ním úzce spjaty. Navíc také korespondují se strategickými zájmy a cíli Zlínského kraje v oblasti uchování jeho nehmotného kulturního dědictví,“ sdělila radní Zuzana Fišerová, zodpovědná za kulturu a školství. „Časopis Malovaný kraj, kterému jsme již dotaci schválili, se řadí k celosvětové špičce multioborové databáze kvalitních periodik využívaných velmi často vysokými školami a odbornými institucemi. Pro nás je cenný také v tom, že dokumentuje živou kulturu a folklor ve Zlínském kraji, který je z hlediska etnografického mimořádně bohatý,“ dodala Zuzana Fišerová.

Krajská rada dále zastupitelstvu navrhuje ke schválení dotaci pro Slovácké divadlo v Uherském Hradišti ve výši 2 milionů korun, stejnou částku pro Městské divadlo Zlín, dotací ve výši 900 tisíc korun chce podpořit Asociaci českých filmových klubů na 47. Letní filmovou školu Uherské Hradiště a 350 tisíc korun by měl obdržet Regionální filmový fond na rozvoj a propagaci filmového průmyslu ve Zlínském kraji.

Podle informací radní Zuzany Fišerové jsou v jednání i finanční podpory dalším významným organizátorům kulturních akcí, například na Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně nebo na Dny lidí dobré vůle ve Velehradě.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x