Krajští zastupitelé si nakonec odhlasovali výstavbu nové nemocnice ve Zlíně

Vizualizace nové KNTB (Foto: Zlínský kraj)
ZLÍN - Nová nemocnice ve zlínské části Malenovice nakonec bude. Její výstavbu odhlasovali krajští zastupitelé, serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí krajského úřadu Adéla Kousalová.

Zároveň byla zrušena nákladná studie řešící rekonstrukci starého areálu zlínské nemocnice. „Investiční záměr a další materiály prokázaly, že výstavba nové nemocnice na zelené louce za 8 miliard korun bude daleko jednodušší, rychlejší a pro kraj ekonomicky výhodnější než rekonstruovat za více jak 10 miliard korun nejméně 15 let během provozu Krajskou nemocnici T. Bati. Na prvním místě musejí být pacienti a ti si tu nejlepší zdravotní péči zaslouží. A naši zdravotníci by nám 15 let na stavbě léčit nevydrželi. Jsem vděčný, že jsme se konečně rozhodli pro tu nejlepší variantu. Občané nás zvolili pro to, abychom problémy řešili a ne léta přešlapovali, a čekali, až za nás někdo rozhodne,“ shrnul hlasování o nové nemocnici hejtman Jiří Čunek.

Každý člověk podle něj ví, že kompletně zrekonstruovat starou nemocnici, znamená ji nejdříve zbourat a pak postavit. „To však za plného provozu není možné, a když, tak dílo bude nedokonalé a drahé. Další varianta, že postavíme jenom jednu nebo dvě budovy a jinak nemocnice zůstane stejná, znamená, že stále budeme jezdit přes venkovní prostory, i tato varianta je dle mého názoru nesmyslná. Proto žádnou studii za 10 až 20 milionů korun nepotřebujeme,“ upozornil hejtman Čunek a doplnil: „Před více než rokem 31 zastupitelů rozhodlo, že nakoupíme pozemky v Malenovicích pro novou nemocnici, pro tento záměr nám je drtivá většina vlastníků také prodala. Dnes se proto nemůžeme tvářit, že jsme tehdy neměli rozum, vlastníky bychom tak podvedli.“

Každý ale takové nadšení z výstavby nové nemocnice nesdílí. „Ponechme nyní stranou fakt, že samo schválení proběhlo za podivných okolností. Především je třeba si uvědomit, že jde o zásadní bod, který ovlivní život kraje na mnoho let dopředu. A proto je podle mne velká škoda, že o tento bod nebyl součástí programu zastupitelstva. O jeho projednávání tedy nevěděli občané, kteří na to mají ze zákona právo, místní samospráva a dokonce ani samotní členové zastupitelstva, kteří k němu včas neobdrželi podklady,“ uvedl senátor Ivo Valenta. Je prý velmi zklamán tím, že někteří zastupitelé dokázali tak rychle otočit svůj dosavadní postoj.

„To, co bylo schváleno jako investiční záměr kraje, totiž bude představovat především jeho enormní finanční zatížení. Celý projekt plave na vodě, a to především v oblasti ekonomické. Je jisté, že kvůli nové nemocnici nebude dost peněz na další důležité investice v kraji – dá se tak očekávat omezení podpory sportu, kultury, investic do škol, ale také do dopravy apod. Logicky platí, že pokud musím na jednu stranu dát, na druhé musím vzít,“ dodal Valenta.

Než se podle něj nová nemocnice vyprojektuje a postaví, potrvá to několik let. „Jenže co se bude dít po tuto dobu? Do současné nemocnice investice nepůjdou – nebude z čeho brát. Jak lékaři, tak i pacienti tedy budou v naprosto nevyhovujících, chátrajících budovách. Provedou se maximálně nezbytné údržby. Jenže i ty budou stát desítky až stovky milionů, které doslova vyletí oknem. Očekávat tak je možné dramatické zhoršení péče o pacienty kraje. Lékaři a další zdravotnický, ale také nezdravotnický personál bude pracovat v naprosto nevyhovujících podmínkách. Management nemocnice přitom již dnes nezvládá řízení personálu,“ uzavřel Valenta.

Dalším krokem po schválení výstavby bude rozhodnutí rady, která vyhlásí výběrové řízení na projektanta, který by mohl být znám do tří měsíců. Následovat bude podpis smlouvy s projektantem, který by za cca 1,5 až 2 roky měl dodat projekt. Poté bude vypsáno výběrové řízení na dodavatele stavby. „Začátek stavby by tak mohl být za dva roky od této chvíle. No a stavba by měla trvat zhruba dva roky,“ vyjmenoval hejtman Čunek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x