Krev, řezné rány a házení dlažební kostky: strážníci museli zasahovat u potyčky problémových bezdomovců

foto: MP Zlín
ZLÍN – Trojice bezdomovců se v centru Zlína do sebe pustila nejdřív slovně, potom i fyzicky. Vzduchem letěla dlažební kostka a jeden z nepřizpůsobivých bezdomovců skončil s pořezanou rukou. Potyčku museli ukončit až strážníci.

V centru Zlína se v úterý 18. června odehrála jedna z mnoha potyček mezi sociálně nepřizpůsobivými osobami. Strážníci městské policie museli vyrazit celou situaci uklidnit hodinu před půlnocí po tom, co na stálé operační centrum přijali oznámení o konfliktu mezi několika bezdomovci.

„Nejbližší hlídka dorazila na místo incidentu během šesti minut a nalezla zde dvaatřicetiletého muže z Havířova s krví na rukou a tvářích. Dále se zde nacházeli i další dva aktéři příběhu, třicetiletá žena a jednačtyřicetiletý muž, oba ze Zlína, a všichni tři strážníkům poměrně dobře známí pro své časté jednání za hranou zákona,“ popisuje situaci po příjezdu hlídky zástupce ředitele Městské policie Zlín Pavel Janík.

Hlídka poskytla zraněnému muži první pomoc a zavolala zdravotnickou záchrannou službu. Současně bylo ale potřeba rozplést složitosti vzájemného soužití této trojice.

„Nepřekvapí, že všichni aktéři byli pod vlivem alkoholu, kdy analyzátor alkoholu v dechu naměřil hodnoty od 2 do 3,6 promile,“ přibližuje nesnadnou situaci Janík.

Zraněný muž uváděl, že ho dvojice v podstatě bezdůvodně a nevyprovokovaně napadla. Žena s druhým mužem po něm měli hodit dlažební kostku, která ho zasáhla do hlavy takovou silou, že na krátkou chvíli upadl do bezvědomí. Do karet mu ale nehrála svědectví přítomné dvojice a dalších svědků potyčky.

„Žena a druhý muž, ale i další svědci ve vzácné shodě uvedli, že agresivně se naopak projevoval právě zraněný, který se sám pořezal o střepy láhve, kterou krátce předtím rozbil. Podle nich to měl být také on, kdo vrhal žulovou dlažbu po ženě a muži a v místě dělal zbytečný rozruch,“ uvedl Janík.

Protiprávní jednání tak bylo s ohledem na všechny relevantní skutečnosti vyhodnoceno jako podezření z přestupku proti občanskému soužití. Dohru tak bude mít před správním orgánem.