Daňoví podvodníci dopadeni. Na Zlínsku napáchali škodu za bezmála 30 milionů

Ilustrační foto
ZLÍNSKO – Kriminalistům se po pěti letech vyšetřování podařilo prokázat rozsáhlé daňové úniky za bezmála 30 milionů korun. Skupina pachatelů se na Zlínsku snažila snížit své daňové zatížení tím, že si uměle navýšila náklady na reklamu.

Kriminalisté zahájili koncem roku 2021 trestní stíhání 22 fyzických a 16 právnických osob. Tato skupina způsobila škodu za bezmála 30 milionů korun.

Kriminalisté prokázali, že obvinění nejméně od roku 2017 do konce roku 2020 v úmyslu zkrátit daň z přidané hodnoty vytvořili a posléze se různou měrou zapojili do uměle vytvořeného řetězce obchodních společností, v rámci něhož předstírali fiktivní nákupy nejrůznějšího zboží a služeb.

Cílem těchto formálně vykazovaných obchodních transakcí byla neoprávněná kompenzace vysoké daňové povinnosti vzniklé jednotlivým daňovým subjektům v souvislosti s poskytováním reklamy na závodech v oblasti automobilového sportu,“ uvedla policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Obvinění za tímto účelem ovládali jednotlivé obchodní společnosti, připravovali potřebné listiny, prováděli bankovní operace, transakce a platby a prováděli další úkony, které byly nezbytné pro realizaci jejich záměru.

Pečlivou prací se kriminalistům podařilo spolehlivě usvědčit celou skupinu. Téměř všichni obvinění se k protiprávní činnosti doznali a dlužnou částku uhradili, byli řešeni soudem v rámci institutu dohod o vině a trestu,“ pokračovala Kyšnerová.

Obžalovány byly dvě fyzické a dvě právnické osoby. Obviněným nyní hrozí až desetiletý trest odnětí svobody.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x