Kroměříž dá 1,15 milionu korun na obnovu a údržbu Podzámecké zahrady

Kroměříž dá více než 1 milion korun na obnovu a údržbu Podzámecké zahrady. Foto: web města Kroměříž
KROMĚŘÍŽ - Kroměřížská radnice přispěje částkou 1,15 milionu korun na obnovu a údržbu Podzámecké zahrady. Žádost Správy Arcibiskupského zámku a zahrad v Kroměříži podpořilo 15 z 22 přítomných zastupitelů.

„Zámek i Podzámecká zahrada jsou zapsané na seznamu památek UNESCO. Je to nejlepší značka, kterou máme a kterou se prezentujeme. Měli bychom spolupracovat,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Podzámecká zahrada je největším parkem ve městě, využívají ho obyvatelé Kroměříže i turisté. Zahrada je volně přístupná. „Chtěl bych připomenout, že Podzámecká zahrada byla otevřená i v době, kdy platila opatření proti šíření coronaviru. Má pro občany města naprosto zásadní význam. Věřím, že náš příspěvek pobídne Zlínský kraj, aby také nějakým způsobem konal a přispěl,“ dodal místostarosta Vít Peštuka.

Peníze jsou určeny na první etapu zajištění provozní bezpečnosti Podzámecké zahrady, konkrétně na mykologický průzkum, na první etapu oprav parkové cestní sítě, na pořízení a opravu parkových laviček a odpadkových košů, obnovu Mlýnské strouhy a na pořízení techniky pro údržbu parkového areálu.

Kroměřížské zastupitelstvo loni v červnu schválilo memorandum o spolupráci s Arcibiskupstvím olomouckým a Zlínským krajem. Účastníci memoranda by měli mimo jiné společně propagovat realizované projekty v cestovním ruchu, aktivně vyhledávat externí zdroje na investiční záměry, obnovu památek a jejich trvale udržitelného zpřístupnění.

Město a Správa Arcibiskupského zámku a zahrad v Kroměříži letos společně zahájily turistickou sezonu. Památky UNESCO se například objevily na nových turistických trasách nazvaných Kroměříží po svých, které připravilo město.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x