Kroměříž nechá za necelý milion zrepasovat okna a dveře kanovnických domů

Město se opravám kanovnických domů intenzivně věnuje. Foto: web města Kroměříž
KROMĚŘÍŽ - Kroměřížská radnice pokračuje s postupnou opravou komplexu kanovnických domů v Jánské ulici. Po již dokončené sanaci sklepních prostor tu v letošním roce proběhne repase oken a vstupních dveří, a to ve všech pěti domech číslo popisné 27 – 31.

„Komplex kanovnických domů je v majetku města a je součástí městské památkové rezervace. Snažíme se o ně pečovat tak, aby je mohla bez problémů využívat základní umělecká škola, která tu sídlí, a aby byly lákavým cílem i pro turisty a návštěvníky města,“ řekl starosta Jaroslav Němec.

Opravy stávajících oken a dveří provede plzeňská firma RISS COMPANY a město za ně zaplatí celkem 956 280 korun. „Práce zahrnují repasi všech oken a vchodových dveří, které byly v pěti kanovnických domech osazeny v průběhu předchozí rekonstrukce v letech 1982-1985,“ upřesnila místostarostka Daniela Hebnarová. 

Celkem projde repasí 364 okenních křídel a 10 křídel dveřních. Z nich bude odstraněn starý nátěr a po nutných opravách budou opatřena novým sjednocovacím nátěrem, olejovou lazurou. Součástí repase budou také opravy nebo případné výměny a seřízení kování a kovových prvků, výměna prahů, těsnění a venkovních okapniček. Práce budou zahájeny v průběhu měsíce března a dokončené by měly být do 30. září 2022. 

„Město se opravám kanovnických domů intenzivně věnuje. V letech 2020 a 2021 proběhla sanace sklepních prostor ve všech pěti domech. Otlučením omítek a větráním se postupně snížila vlhkost stávajících konstrukcí, která v minulých letech pronikala do nadzemních podlaží. Práce byly dokončeny v srpnu 2021 a již nyní, dle sdělení uživatele, je provedený zásah znatelný,“ doplnila Jana Gregorová, která se na radnici zabývá přípravou, administrací a realizací projektů v městské památkové rezervaci. 

Soubor domů v Jánské ulici (čísla popisná 27 až 31) náleží k nejhodnotnějším architektonickým celkům Kroměříže. Vybudovány byly na popud biskupa Karla z Lichtensteinu-Castelcorna biskupským architektem a inženýrem Pietrem G. Tencallou na přelomu 17. a 18. století na místě drobných řemeslnických domků, starších měšťanských domů a staré obecní šatlavy. Ve druhé polovině 20. století byly jednotlivé budovy nešetrně zrekonstruovány. Byly vzájemně propojeny, vybudovala se dvorní přístavba, byl instalován výtah a střešní okna, došlo také na výměnu dveří a oken a odstranění původní dlažby.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x