Kroměříž začíná s novou sportovní halou od nuly

Olomoucká společnost Atelier-r projektovala také sportovní halu v Prostějově, foto: Atelier-r
KROMĚŘÍŽ – Radnice opět zahajuje přípravu stavby nové víceúčelové sportovní haly. Je ale třeba zpracovat novou architektonickou studii. Ta původní je nepoužitelná.

Příprava stavby nové víceúčelové sportovní haly v Kroměříži začíná opět od nuly. Radní již schválili investiční záměr a společnost Atelier-r z Olomouce má nyní zpracovat novou architektonickou studii.

„Jiný postup nebyl možný. Ve spolupráci s architektem jsme vyhodnotili studii, kterou nechalo zpracovat minulé vedení města, jako absolutně nevyužitelnou. Hlavními problémy bylo uživatelsky nevhodné řešení haly a také její vysoká cena,“ řekl starosta Kroměříže Tomáš Opatrný.

Studie minulého vedení města počítala se stavbou haly, která měla mít kulatý půdorys.

„Jako problematické se jevily prosklené stěny, kvůli kterým by sportovci byli při hře oslňováni. Nevhodně byly řešené i vstupy a tribuny. Hala byla navíc prostorově velmi naddimenzovaná, což by stavbu prodražilo zhruba o 150 milionů korun,“ dodal Opatrný.

Dříve připravená studie navíc počítala s obestavěním 40 tisíc metrů kubických. Nové vedení ale určilo limit do 27 tisíc kubických metrů.

Půdorys nové haly by měl být nyní obdélníkový.  „Je to vhodnější řešení pro využití prostoru. V oválné hale bez rohů zůstává spoustu nevyužitého místa,“ uvedl vedoucí radničního odboru investic Libor Pecháček.

Hala bude určená pro nepřeberné množství sportů. Namátkou lze uvést volejbal, basketbal, florbal, nohejbal, sálovou kopanou, házenou, stolní tenis, badminton a futsal. Vhodná ale bude také na gymnastiku a taneční sporty.

Hala vyroste v lokalitě jižně od plaveckého bazénu a bude tedy v blízkosti fotbalového stadionu.

„Je velmi vhodné koncentrovat jednotlivé sportovní aktivity do jednoho území. Přesné umístění haly bude součástí studie,“ konstatoval architekt olomoucké společnosti Miroslav Pospíšil.

Společnost Atelier-r byla vybrána také proto, že již v minulosti navrhla několik podobně zaměřených hal. Nejblíže Kroměříži stojí například ta v Prostějově. Její stavba byla možná za pomoci dotace.

„To je i naše snaha. Bavíme se o investici vyšší než 300 milionů korun. Budeme sledovat dotační možnosti od státní Národní sportovní agentury i od Zlínského kraje,“ řekl Opatrný.

Samotná stavba by mohla být realizována v letech 2025 a 2026. „Jedná se o hrubý odhad, který bude záviset zejména na tom, jak se podaří zajistit financování této investice,“ doplnil k předpokládanému termínu Opatrný.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x