Kroměřížský plavecký bazén se brzy otevře pro školy a sportovce. Veřejnost si v něm zaplave v příštím roce

Plavecký bazén v Kroměříži. Foto: město Kroměříž
KROMĚŘÍŽ - Krytý plavecký bazén bude nejdříve zpřístupněn pro plavání škol a na trénink sportovců spolku Plavecké sporty Kroměříž, a to nejspíše během listopadu až prosince. Pro širokou veřejnost by bazén podle starosty města Tomáše Opatrného měl být otevřený v lednu příštího roku.

Práce na opravách zchátralého vnějšího pláště probíhají od srpna. Zkomplikovala je nepřízeň počasí v podobě větru a nedávných vydatných dešťů, kvůli kterým do objektu zateklo. Na stavbě se také objevily problémy související s tím, že objekt byl postaven téměř před 40 lety v takzvané akci Z.

„Stavbaři nyní odkryli části budovy, které léta odkryté nebyly. A zjistili, co všechno bylo tehdy při výstavbě bazénu ošizeno. Objevili i problémy ve skrytých konstrukcích, které projektanti předvídat nemohli a které je nyní potřeba do rekonstrukce zahrnout. V některých místech například chybělo zdivo, jinde nebyly řešeny funkční detaily, proto jsou odhalené konstrukce v mnohem horším stavu, než jsme očekávali,“ popsal vedoucí odboru investic Libor Pecháček.

Oprava bazénu vyjde na zhruba 72,5 milionu korun. Minimálně 35 milionů korun pokryje dotace z fondů EU. Budova bude zateplena, což zahrnuje i výměnu oken a dveří. Počítá se i s rekonstrukcí střechy, na které bude instalována fotovoltaická elektrárna, která by měla výrazně snížit náklady na provoz bazénu. Akce zahrnuje i vybudování nového vstupu do objektu s venkovním přístřeškem a vnitřním zádveřím s prostorem pro pokladní. Práce by měly být hotové na začátku příštího roku.

Město od začátku rekonstrukce plánuje zprovoznění bazénu už během prací. Z důvodu bezpečnosti však nebude možné během probíhající stavby sportoviště otevřít pro plný počet návštěvníků. „Radost z toho nemáme, ale bezpečnost návštěvníků je pro nás prioritou. Děkujeme občanům za pochopení,“ doplnil místostarosta Karel Holík. Na opravu vnějšího pláště bazénu, který byl zprovozněn v roce 1986, naváže v dalších letech rekonstrukce interiéru. Nové bude obložení bazénů, šatny, sprchy i prostory pro občerstvení. Počítá se i s vylepšením dětského bazénu a s wellness prvky. „Cílem je, aby bazén po všech stránkách odpovídal standardům dnešní doby,“ dodal starosta města Tomáš Opatrný.

Přes prázdniny byly vyměněny přepadové kanálky velkého plaveckého bazénu a také dětského bazénu, u něhož stavbaři vyměnili i napouštěcí trysky. Radní také schválili, aby příspěvková organizace města Sportovní zařízení města Kroměříže zajistila opravu dnových trysek a výpustí velkého bazénu. Všechny kovové věci tak byly na bazénu obnoveny.

Práce totiž navázaly na rekonstrukci napouštěcích trysek velkého plaveckého bazénu, která proběhla v minulém roce. Město tak zahájilo postupnou rekonstrukci celého objektu. Díky novým tryskám mohl být velký bazén po více než deseti letech kompletně vyčištěn a napuštěn čistou vodou. Vyměněny byly i startovací bloky na kraji bazénu, ze kterých plavci skáčou do vody. Zcela nové bloky nahradily letité staré, které už současným standardům nevyhovovaly.

Zdroj: město Kroměříž