Kroupy pominuly, následky se teprve řeší

Kroupy nadělaly na Zlínsku nemalé škody. Foto: Zlin.cz
PROVODOV - Velkoobjemové kontejnery teď mají na návsi v Provodově. Lidé tam mohou odnášet sklo ze zničených skleníků, ale i zbytky větví, ovoce či zeleniny ze zdevastovaných zahrad. Třebaže od drsného krupobití uplyne v pátek večer už týden, pořád jsou tady i v okolních obcích následky sotva dvacetiminutového řádění živlů znát.

„Teď oslovujeme pojišťovny, máme zničený skleník, úrodu na záhonech, poškozené auto. S podobnými věcmi příliš velkou zkušenost nemáme, tak uvidíme, jak vše dopadne. Spoléháme na férové jednání pojišťovny, pravidelně si pojistky platíme, tak snad dostaneme i finanční náhradu. Obeslali jsme už také sklenáře, odpověď zatím nemám, je mi jasné, že nebudou levní, ale chceme si co nejvíce dát dům a zahradu do pořádku,“ vysvětluje maminka tří dětí Gabriela.

„Žiju teda už pěkně dlouho, ale tohle byl fakt útok živlů, zahrada dostala hodně zabrat, úroda je do značné míry v tahu, ale pořád říkám, že tohle je to nejmenší. Když si představím, co napáchalo tornádo před rokem na jihu Moravy, tak to ještě všechno vidím pozitivně,“ přidává se senior, pan Bohumil.

Kroupy při prudkém útoku řádily i docela nenápadně. Napadly třeba porosty dozrávajících borůvek, přes polovinu úrody poslaly k zemi. Kroupy se pustily do cuket, okurků, rajčat. Na stromech nadějně zrály hrušky. „Jenže ty co nespadly, stejně dostaly zásah, a teď se ukazuje jejich nevratné poškození,“ smutní paní Jitka.

Škody budou opravdu vysoké, pro místní z několika vesnic bude velmi důležité, jak jim pomůže pojišťovna. Už tak se spousta lidí dostává na hranici ekonomické soběstačnosti… a například s úrodou se počítá jako se zdrojem potravin na řadu měsíců.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x