Kulturní fond vyjde vstříc organizátorům kulturních akcí

Foto: MěÚ Zlin
ZLÍN - Statutární město Zlín hledá cesty, jak podpořit organizátory kulturního dění a umělce v nelehké situaci způsobené výskytem nemoci Covid-19. Serveru Zlin.cz to uvedl mluvčí magistrátu Tomáš Melzer.

U projektů na první pololetí roku 2020, kterým byla odsouhlasena dotace, aktuálně přijímá vyúčtování akcí, které proběhly v plném rozsahu. Projekty, které neproběhly v původně předepsaném rozsahu, nicméně s prokazatelnými náklady, budou na základě žádosti příjemce individuálně posouzeny a následně dojde k vyplacení dotace do výše uznatelných nákladů.

K obdobnému řešení přistoupilo i Ministerstvo kultury ČR. „Již běží proplácení dotací Ministerstva kultury na rok 2020 ve výši 750 milionů korun s tím, že subjekty, které získaly od ministerstva dotaci, ale jejich akce se neuskuteční v plném rozsahu, nebudou muset tuto dotaci vracet v té části, kde její držitel prokáže náklady na přípravu akce. Na tyto náklady pak bude ministerstvo pohlížet jako na realizované,“ uvedlo ministerstvo ve své tiskové zprávě.

Pokud organizátoři kvůli vyhlášení nouzového stavu nemohli plánované akce uskutečnit a musejí je přesunout, nemusejí se bát, že o peníze přijdou. „K projektům, u kterých je již nyní znám náhradní termín konání akce, budou na základě oznámení změny termínu konání příjemcem uzavřeny dodatky ke stávajícím veřejnoprávním smlouvám. Rozhodnutí o udělené dotaci zůstane platné i ve druhém pololetí roku 2020,“ upozornila Eva Ryndová, vedoucí Odboru kultury a památkové péče zlínského magistrátu.

Aktuálně magistrát přijímá žádosti o přidělení dotace na projekty konané ve druhé polovině roku 2020. Žádosti je třeba odevzdat do 6. května. Město také zvažuje vyhlásit v druhé polovině roku 2020 mimořádnou výzvu na podporu celoroční činnosti subjektů kulturní scény.

Město Zlín současně hodlá přistoupit i k opatřením nepřímé ekonomické podpory. Například zřídí prostor pro stream prezentaci umělců v rámci webu Živého Zlína. Společná platforma by měla nabídnout online streamy živých hudebních a vizuálních vystoupení, rozhovorů i komentovaných prohlídek a dalších zajímavostí zdejšího kulturního světa. Během realizace se předpokládá využití volných prostorových kapacit objektů v majetku města a zapojení zlínských filmových tvůrců.

Město Zlín se také zapojuje do právě probíhajícího výzkumu Dopady koronaviru na kulturní sektor, který zpracovává Institut divadelního umění společně s VŠE a DAMU. Výzkum je založen na opakovaných dotazníkových šetřeních, jejichž analýza by měla objasnit průběh krize v oblasti kultury a nabídnout cesty k stabilizaci kulturního sektoru.

„Kultura má výraznou a neodmyslitelnou roli v našem životě, kulturní tradice jsou součástí naší identity. Proto statutární město Zlín organizátory kulturního života podpoří i v této složité a nepředvídatelné situaci,“ dodal předseda správní rady kulturního fondu Pavel Stojar.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x