Květen dostál svému označení: květy jsou letos všude. A v množství vídaném málokdy

foto: zlin.cz
ZLÍNSKO - Ne že by v máji, přesněji řečeno květnu, někdy zcela chyběly květy. Letošní "úroda" je ovšem opravdu nebývalá. Právě vrcholící květnová první dekáda je neskutečnou přehlídkou toho, co příroda při vhodné májové tepelné konstelaci dokáže.

Zatímco třešně, meruňky a třeba švestky už odkvetly, jsou v nejlepším jabloně a hrušky.

Alergici sice nejásají a prožívají krušné časy, zato ostatní se nemohou vynadívat.

„Úplně hledím, je to jako v pohádce, pamatuji hodně, ale takové množství a bohatství květů je opravdu málokdy k vidění, a to jsem si říkala, že mne po osmdesátce už nepřekvapí vůbec nic,“ říká obdivně paní Ludmila.

Do přepestré škály zdaleka nejen bílého ošacení se oděly stromy a keře v Luhačovicích.

„Letošní otevírání pramenů má opravdu dokonalou barevnou kulisu, nevídaná nádhera,“ pozoruje přírodní vzmach paní Jarmila, která se na slavnost do své oblíbené destinace přijela podívat z Ostravy.

Spousta květů dává v máji roku 2022 parádní punc samotnému místu i jeho okolí také v Blatnici pod svatým Antonínkem, tak se letos sjeli v předstihu hned čtyři králové, kteří budou během jediného roku hlavními postavami Jízd králů. Ty se letos připravují unikátně ve Vlčnově, Kunovicích, Hluku i Skoronicích.

Pokud by letos měla být příroda stejně štědrá jako při tvorbě květů na stromech také při letním a podzimním dozrávání ovoce, máme se v jinak relativně těžkých časech opravdu nač těšit…

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x