Led není hned. Na bruslích v přírodě pozor

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKO - Za zážitky na lyžích musíte zpravidla na hory, pomineme-li třeba lyžařský svah ve Zlíně. V každém případě si ovšem připravte docela slušnou dávku "finančního plnění" za vleky. Tohoto břemene budete zbaveni ve chvíli, kdy vsadíte na bruslení na některé ze zamrzlých vodních nádrží. Potřebujete ovšem slušné brusle, kousek odvahy a dobré oblečení. A déletrvající pořádné mrazy.

Příjemné chvíle, kdy se dá bruslit na nádržích nebo dokonce na zamrzlých řekách patří k opravdovým zimním radovánkám. A ne zrovna častým.

„Je to už řadu let, co jsme si s kolegy zašli na Dřevnici a zahráli jsme si parádně hokej, na volných tocích to je ale opravdu spíše rarita,“ vypráví Zlíňan Jiří Janiška s tím, že ještě dnes občas cítí chuť si právě tohle zopakovat.

Teploty klesají pod desítku zcela běžně, například v Karolince bylo v úterý nad ránem minus 16 stupňů. To je doslova ideální čas na to, aby zamrzlo jezero mezi valašským městem a Novým Hrozenkovem.

Co Luhačovická přehrada? Ta zamrzá postupně, ale vrstva ledu je ještě velmi slabá, rozhodně se bruslení zatím doporučit nedá.

„Je dobré vědět, že i přes značné mrazy voda pod namrzlým ledovým příkrovem nestejnoměrně proudí a hrozí tak prolomení ledu,“ připomíná mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař s tím, že vždy jde o pohyb na vlastní nebezpečí a navíc je důležité vědět, že na vodní nádrže sloužící jako zásobárna pitné vody je vstup striktně zakázán. Platí to třeba v Bojkovicích, Karolince, Koryčanech, Fryštáku či Slušovicích.

Což ale v žádném případě neznamená, že v případě kvalitního vysokého ledu není bruslení a hokej pod širým nebem věcí přímo dokonalou.

„Na Zlínskou přehradu jsem v dobách (ne)dávných chodil velmi rád se syny, teď mne tam proženou vnuci, věřím, že se tam v těchto dnech vypravíme,“ hlásí Zlíňan Milan Slovák.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x