Lékaři Baťovy nemocnice zachránili pacientce nohu díky unikátní operaci

Rekonstrukce bérce. Foto: KNTB
ZLÍN – Po vážné havárii v Buchlovských kopcích hrozila Anně Ryšavé amputace dolní končetiny. Tým lékařů z Centra vysoce specializované traumatologické péče Krajské nemocnice Tomáše Bati se ale rozhodl pro unikátní operaci – rekonstrukci bérce pomocí vaskularizovaného laloku. Tím pacientce nohu zachránil.

Operaci, která trvala přibližně sedm hodin a na níž se podílela desítka zdravotníků, vedl docent Tomáš Kempný z Ostravy. „Věřím jim, operace se určitě podaří. Na podzim již oslavím své třicáté narozeniny na vlastních nohou,“ uvedla pacientka Anna Ryšavá den před operací.

Devětadvacetiletá Anna Ryšavá z Uherskohradišťska utrpěla vloni v listopadu při autonehodě v Buchlovských kopcích vážná poranění v oblasti dutiny břišní a komplikovaná zranění dolních končetin. Poranění pravé nohy bylo natolik vážné, že lékaři uvažovali o amputaci nohy.

Nakonec se však měkké tkáně nohy začaly hojit. V holenní kosti však přetrvával defekt, který nebylo možno vyhojit jiným možným způsobem než náhradou kosti,“ uvedl primář Traumatologického oddělení KNTB Petr Mešík.

V původním plánu byl přenos lýtkové kosti ze zdravé levé končetiny do pravé postižené nohy na místo holenní kosti. Ale ráno v den operace došlo ke změně. „Ukázalo se, že můžeme využít lýtkovou kost z postižené nohy a přesunout ji do místa holenní kosti. Je to výhodnější pro pacientku, protože nebude mít operovanou druhou nohu,“ vysvětlil plastický chirurg z Ostravy Tomáš Kempný.

Lékaři tak využili střední část lýtkové kosti o délce necelých 20 centimetrů. Na místě pak zůstala horní a dolní část lýtkové kosti. Podle lékařů kost v noze chybět nebude. „Pacientka přišla o 19 cm holenní kosti, kterou jsme nahradili lýtkovou kostí ze stejné končetiny a pro zlepšení prokrvení jsme mikrochirurgicky přišili cévy laloku a cévy končetiny. Zvýšením vaskularity tak dojde ke zhojení končetiny a tím její záchraně,“ přiblížil docent Kempný.

My se snažíme nahradit tu kost tak, aby dohojení probíhalo co nejrychleji,“ pokračoval Kempný. V praxi to znamená, že minimálně 14 dnů bude pacientka v nemocnici, následovat bude rehabilitace. Celá doba hojení a dohojení, aby noha snesla plnou zátěž, trvá podle slov lékaře většinou rok až rok a půl. Pacientka by nohu měla zatěžovat relativně brzy. Za 6 týdnů jí prý bude povolena částečná zátěž, bude sledována rentgenem. „Lýtková kost má ale v rámci rychlosti dohojení své limity,“ uzavřel lékař.

Rekonstrukce bérce vaskularizovaným lalokem je ojedinělý, vzácný výkon. Zlínská nemocnice se stála jednou z mála nemocnic, která tyto techniky využívá. S docentem Kempným spolupracujeme již od roku 2007,“ uvedl bývalý ředitel Baťovy nemocnice Michal Filip.

Podle Michala Filipa lékařů, jako je doktor Kempný, není v republice mnoho a je proto rád, že se zlínskou nemocnicí spolupracuje. „Tuto techniku začínají využívat také kolegové na stomatochirurgii, zejména primář Šimek, a tak předpokládáme, že za nějaký čas budeme v tomto typu operací samostatní,“ dodal docent Filip.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x