Lékaři se po nemocnici proháněli na koloběžkách

Foto: KNTB ve Zlíně
ZLÍN – Koloběžka může sloužit nejen jako praktický dopravní prostředek, ale také jako účinná rehabilitační pomůcka. O tom se na vlastní kůži přesvědčili zdravotníci Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, kde se na toto téma konal odborný seminář.

Na semináři pořádaném zlínskou nemocnicí se zdravotníci seznámili nejen s teorií, ale také praktickými účinky jízdy na koloběžce. „S využitím koloběžek k rehabilitaci jsem se seznámil v Lázních Darkov, kde jsem také působil. Tam je využívají například v rámci programů pro pacienty s Parkinsonovou chorobou či při obtížích s hybností páteře i celého těla. Výsledky mě zaujaly a jsem přesvědčen o tom, že bychom koloběžky mohli využít i v naší nemocnici,“ prohlásil předseda představenstva KNTB Michal Filip.

Jde určitě o zajímavý nápad a jak během semináře zaznělo, může jít o účinnou metodu v péči o konkrétní pacienty. Jsem určitě pro zavést tuhle metodu i u nás,“ konstatoval po semináři primář Rehabilitačního oddělení zlínské nemocnice Pavol Skalka.

První výzkumy možného využití koloběžek při rehabilitaci začaly ve světě před dvanácti roky, Česká republika se připojila o sedm let později. Dnes je koloběžka pevnou součástí řady rehabilitačních programů a využívá se také jako účinný prostředek ke snižování nadváhy, a to i u dětí. „Koloběžka je vhodnou náhradou zaběhlých cardio aktivit, jako jsou běh nebo jízda na kole. Ve srovnání s kolem má i jednu podstatnou výhodu. Zatímco jízda na kole zkracuje svaly, koloběžka je při správném provedení pohybu prodlužuje,“ upozornil odborný lektor semináře Tomáš Dohnal.

Jízda na koloběžce představuje při správném provedení zdravý komplexní pohyb, při kterém jsou velmi efektivně posilovány největší svalové skupiny. Posiluje a tvaruje svaly dolních končetin, zpevňuje hýžďové, břišní a boční zádové svaly společně se stabilizačním systémem páteře, a tím dochází k ovlivnění a kompenzací svalových dysbalancí.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x