Lékaři Baťovy nemocnice se snaží nedonošené děti rodit šetrněji, ve vaku blan

Foto: KNTB
ZLÍN - V Centru vysoce specializované intenzivní péče v perinatologii Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně přišlo v roce 2023 na svět celkem 57 velmi předčasně narozených dětí, jejichž váha byla do 1500 gramů. Lékaři se vždy snaží porodit nezralý plod ve vaku blan s plodovou vodou, což je pro nedonošené miminko výhodou.

Nedonošené děti s nízkou porodní váhou jsou velmi křehké konstituce. Porodníci se proto snaží miminko „vytáhnout“ ve vaku blan. V porodnici Krajské nemocnice T. Bati se to v mnoha případech daří a pro nedonošené dítě je tak samotný porod šetrnější. Při císařských řezech je to pro porodníky mnohem náročnější.

Naposledy se tak stalo u miminka, které se narodilo ve 23. týdnu a vážilo pouhých 550 gramů. Druhým takovým porodem byla dvojčátka ve 32. týdnu. Každé se rodilo zvlášť ve vaku blan a vážilo 1800 gramů.

O vybavení plodu v plodových blanách se snažíme především u těch předčasných porodů, tedy v případech, kdy má dítě nízkou porodní váhu. Šetrné vyjmutí v blanách nezpůsobí trauma plodu, který, když je nezralý, je mnohem více křehký,“ popsala vedoucí lékařka perinatologického centra Gynekologicko-porodnického oddělení Krajské nemocnice T. Bati Marcela Henčlová.

Při císařském řezu musí operatér nejprve provést řez na kůži a pak několik dalších řezů přes jednotlivé vrstvy – fascie, tedy vrstvy pojivové tkáně, které obklopují svaly, kosti, nervy a další struktury v těle, a dále svaly a pobřišnici.

Pak se dostane do dutiny břišní, sesouvá z dělohy s peritoneem močový měchýř, a na děloze provede řez zhruba sedm centimetrů dlouhý. Do operační rány se tlačí ven vak blan, což je laicky řečeno balónek s plodovou vodou a plodem, který musí porodník šikovně vytáhnout přes ránu na děloze,“ doplnila Marcela Henčlová.

Centrum vysoce specializované intenzivní péče v perinatologii má Baťova nemocnice jako jediná ve Zlínském kraji, a pečuje tak o všechny předčasně narozené dětí s velmi nízkou porodní váhou, které se v regionu narodí.

Ve Zlínském kraji velmi dobře funguje spolupráce gynekologů a nemocnic, předčasné porody se tak mohou koncentrovat do perinatologického centra KNTB ještě před samotným porodem nezralého novorozence. Jedině tak může proběhnout včas nejlepší způsob porodu a náležitá specializovaná péče o matku i dítě,“ dodala mluvčí Baťovy nemocnice Dana Lipovská.