Lékaři ze zlínské ORL využívají nejmodernější CO2 laser

Foto: KNTB
ZLÍN – Lékaři Baťovy nemocnice mají k dispozici nového pomocníka v podobě nejmodernějšího CO2 laseru, který umožňuje šetrnější a bezpečnější zákroky zejména u onkologických pacientů. Přístroj za tři miliony korun budou nejčastěji používat zdravotníci z Oddělení ORL, chirurgie hlavy a krku.

CO2 laser je první svého druhu ve Zlínském kraji, v celé České republice se používá pouze na několika pracovištích ve fakultních nemocnicích. Moderní přístroj nejvíce pomáhá u odstraňování všech typů nádorů hrtanu.

Je to šetrné, bezpečné, ale přitom dostatečně radikální odstranění. Nejsou pak nutné rozsáhlé operace ze zevního přístupu s nevratnými zásahy do organizmu pacienta,“ informoval primář Oddělení ORL, chirurgie hlavy a krku Krajské nemocnice T. Bati Martin Světlík.

Laserový paprsek, který nahrazuje klasický ocelový nástroj, zároveň minimalizuje krvácení i pooperační otok tkání, takže ani po rozsáhlých výkonech například v nitru hrtanu není nutná zajišťovací tracheotomie. „To výrazně zkrátí délku pobytu pacientů v nemocnici i celkovou dobu jejich léčení, a tedy podstatně sníží i náklady na léčbu těchto onkologických pacientů,“ upřesnil Světlík.

Laser je možné použít i na další zákroky. „Například na drobné nádory hlasivek typu papilomů a zpěváckých uzlíků, nádory jazyka, měkkého patra a dalších oblastí horních polykacích cest,“ doplnil primář Martin Světlík.

Snahou Baťovy nemocnice i Zlínského kraje je poskytovat co nejkvalitnější specializovanou péči pro onkologicky nemocné, jejichž počty neustále narůstají.

Zlínská krajská nemocnice má statut Komplexního onkologického centra a v posledních letech výrazně investuje do přístrojového vybavení určeného pro diagnostiku a léčbu nádorových onemocnění. Investice na ORL oddělení jsou dalším krokem,“ uvedla náměstkyně hejtmana Zlínského kraje pro oblast zdravotnictví Olga Sehnalová.

Nový laser pomůže desítkám pacientů za rok, zhruba dvaceti z nich se pak týkají zmíněné velké onkologické nálezy.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x